Menu
Discover_saimaa_talvi

Apua, hunajapurkissani on vuoluhunajaa!

Tämän artikkelin on kirjoittanut Kielomäen Tilan emäntä Anu

 

Tämä on ihan mahdollista! Kesä 2021 oli taas omanlaisensa, se jää muistoihin oikein kunnon hellekesänä. Mehiläistarhauksen kannalta kesä oli aivan eri rytmissä kuin keskivertokesät. Alkukesän pitkä lämmin jakso kukitti kukkivat kasvit kiivaaseen tahtiin, mehiläiset painoivat töitä hiki hatussa ja mehiläistarhaajat siinä perässä! Mettä kertyi pesiin ennätysvauhtia, hunajaa valmistui jo ennen juhannusta, ja tarhaajan kantoi pesiin lisää vahakakuilla täytettyjä pesäosostoja mehiläisten käyttöön. Heinäkuulla, kun oli horsman kukinnan aika, luonto riutui jo kuivuudessa ja horsman kukat nuokkuivat vedenpuutteessa…

 

Hunajan rakenne riippuu sen valmistusaineista. Yli 80% hunajasta on luonnon sokereita, jotka tulevat kukkien medessä pesiin. Medessä on vielä paljon vettä, mutta hunajaa valmistaessaan mehiläiset poistavat sitä, ja kun kennoissa hunajan kosteus on varmasti alle 20%, mehiläiset peittävät hunajan vahakannella säilytystä varten. Hunaja on juoksevaa, kun se lingotaan pois kennoista, mutta se on niin ”täynnä” luonnon sokereita, että se pyrkii kiteytymään. Riippuen siitä, mitä sokereita ja missä suhteessa satolaueen ja -ajan kukat ovat tuottaneet, hunaja kiteytyy nopeasti tai hitaammin, joskus mukavan lusikoitavaksi ja joskus sitten otsikon vuoluhunajaksi… Tämä on hunajan luonnollinen ominaisuus. Suomalaiset ja ilmastossamme menestyvät kukat tuottavat mettä, joka kiteytyy aina. Hunajaa voidaan käsitellä niin, että sitä vaivataan tai sille annetaan toivottu kiderakennemalli ennen pakkaamista myyntipakkauksiin, jolloin hunaja voi jäädä pehmeäksi. Muilla ilmastoalueilla meden sokerirakenne on erilainen, ja siksi esimerkiksi Etelä-Euroopasta tuotu hunaja voi säilyä jopa juoksevana.

 

Suomessa juoksevana pysyvää hunajaa saadaan yleisesti loppukesän huippumesikasvista horsmasta, tai puolukasta ja suokasveista. Kun näiden kukkien mesi sekoittuu saman alueen muuhun mesisatoon, hunaja jää kiteytyessään pehmeämmäksi. Kesällä 2021 horsman mesi Kielomäen mehiläistarhojen alueella menetettiin kuivuuden vuoksi kokonaan, eikä alueella ole merkittäviä puolukkakankaita tai suuria soita. Sama koskee suurta osaa Suomen mehiläistarhaajista, ja pesien hunajasadosta kesällä 2021. Hunaja on kiteytynyt purkeissa varsin kovaksi.

 

Lapsuudessani asuimme rivitalokodissa, missä jokaisessa asunnossa oli oma kylmäkellari siellä kellarikerroksessa. Tuolla kellarissa, mehu- ja hillopurkkien joukossa säilytettiin myös hunajaa – Varmaankin ennemmin pois makeanhimoisen lapsikatraan saatavilta, kuin nykyohjeiden mukaisessa hunajan optimisäilytyspaikassa… 1970-luvun lapsena se makeanhimo yllätti ajoittain 🙂 minutkin, ja muistan, kuinka hiivin tuonne herkkujen äärelle, ja hunajapurkista oli houkuttelevaa napata keittiöstä salakuljetetulla lusikalla suu makeaksi! Muistoon liittyy hyvin kiinteästi se, että hunajaa piti lusikalla kuopsuttaa ja herkkusuullinen maistui entistä makeammalta tuon pienen vaivannäön jälkeen, ja olihan siinä se jännitysmomentti! Sapiskaa en muista koskaan saaneni näistä herkuttelureissusista, vaikka käyntini jätti purkkiin ilmiselvän jäljen – kerran toisensa jälkeen!

 

Nyt harrastaessani itse mehiläistarhausta, en ole osannut vaatia mehiläisltämme pehmeästi juoksevan hunajan tuottamista. Kielomäen hunaja on luonnollisesti kiteytyvää, emmekä me halua käsitellä sitä ennen pakkaamista. Jos hunajan kuopsuttaminen lusikanreunalla purkista tuntuu liian työläältä – niin nautinnollista kuin se onkin 🙂 – kiteytyneen hunajan voi helposti ja hellävaraisesti pehmittää käyttöön otettaessa.

 
 

KITEYTYNEEN HUNAJAN PEHMITTÄMINEN

 

Hunaja
1. Laske hanasta mahdollisimman kuumaa vettä pieneen kattilaan tai ruukkuun. Vesijohtoveden lämpötila on 50-65C. Astiaan laskeminen jäähdyttää hanavettä nopeasti.

 

Kiteytyneen hunajan pehmittäminen
2. Varmista, että hunajapurkin kansi on hyvin kiinni. Laita purkki hanakuumaan veteen kaulaa myöten. Huoneenlämpöinen hunajapurkki alkaa lämmetä ja samalla jäähdyttää vesihauteen vettä. Hunajaa ei pidä säilyttää lämpimässä, eikä lämmittää yli +40C lämpöön. Vesihauteessa lämpötilojen tasaantuminen takaa sen, ettei hunaja lämpene liikaa.

 

Hunaja
3. Kun vesi astiassa on jäähtynyt, hunaja ja vesi ovat samanlämpöisiä. Hellävarainen lämmitys on pehmentänyt hunajan.

 

4. Voit toistaa lämmittämisen, jos haluat notkistaa hunajaa vielä lisää.

5. Säilytä pehmennetty hunaja huoneenlämmössä tai viileässä kaapissa, ei jääkaapissa. Aivan kuten ennen pehmentämistä!

 

Hunajaa ei pidä pehmittää kiehuvassa vedessä tai mikroaaltouunissa, eikä sitä pidä säilyttää lämpimässä esimerksi puulämmitteisen uunin päällä tai kylmälaitteiden yläpuolella kaapissa. Yli 40C lämpö ja säilyttäminen lämpimässä heikentävät hunajan laatua. Nopea lämmittäminen on tietysti ok silloin, kun käytät hunajaa leipomiseen tai ruuanlaittoon, missä se joka tapauksessa kuumennetaan!

 

Säilytä hunaja viileässä huoneenlämmössä, mielellään valolta suojattuna. Käyttöpurkki voi hyvin olla pöydällä saatavilla!

 

Käy tutustumassa Kielomäen Tilaan tarkemmin oheisen nettisivulinkin kautta.

Mehiläistuotteita puhtaasta luonnosta Kielomäen Tilalta Ruokolahdelta

YHTEYSTIEDOT

Discover Saimaa

Y-tunnus 2497697-2

OTA YHTEYTTÄ
Anna nimesi.
Kirjoita viestisi.

VERKKOLASKUTUSOSOITE

Discover Saimaa

Y-tunnus: 2497697-2 
E-laskuosoite 003724976972

E-laskujen välittäjätunnus OKOYFIHH

 

C/o Vuoksen Kalastuspuisto

Varpasaarenpolku 12

55120 Imatra

info@discoversaimaa.fi