Menu
Discover_saimaa_talvi

Kapteenin kynästä

JOKIMELONTAPISTE – VUOKRAA kajakki tai kanootti
kajakin vuokraus

JOKIMELONTAPISTE sijaitsee kolmen kunnan rajamailla, Sulkava. Puumala ja Ruokolahti. Jokimelontapisteen kontti sijaitsee Pienen Jukajärven rannalla, josta voit vuokrata omatoimimelojana kalustoa. Järjestämme myös ohjattuja melontaretkiä.

 

Jokimelontapisteeltä pääset kätevästi melomaan suoraan Pienelle Jukajärvelle tai kerrassaan upealle ja ainutlaatuiselle Lieviskänjoelle. Lieviskänjoki on kevyesti virtaava joki ilman koskia. Joen pituus on 6,5km. Joen jälkeen tulee noi. 3km järviosuus, jonka jälkeen pääset nousemaan Lieviskänkoskelle. Voit päättää retken kauniille koskelle tai sitten jatkaa matkaa Saimaan puolen Katsoselän norppavesille. 

 

Tutustu tarkemmin Discover Saimaan melontakalustoon sekä hintoihin nettisivujemme  kautta.

https://discoversaimaa.fi/valinevuokraus

 

Yhteistyökumppanimme järjestää Saimaan Katosselällä aittamajoitusta, ruokailutarjontaa, rantasaunaelämyksiä sekä kaluston vuokrausta mm. sähköpolkupyörien vuokrausta.

Kaluston ja miehistön kuljetus takaisin jokimelontapisteeseeen onnistuu lisämaksusta.

Lieviskänkoski – Jokimelontapiste 60€

Reposenniemi (Katosselkä) – Jokimelontapiste 80€

https://katosselankampat.fi/ 

https://katosselankanootit.fi/

 

 

https://discoversaimaa.fi

Melontaa Saimaalla
Melontaa Saimaalla
Talviuinti / Avantouinti
Avantouinti

Talviuinnin on kovassa suosiossa nyt,  sillä ne hyvänolon tunteet ja terveysvaikutukset, jotka sen seurauksena syntyvät ovat huikeat. Avannossa käynti on mieltä ja kehoa virkistävä terveysliikuntalaji.

 

Talviuintikausi on onneksi pitkä ja kestää Suomessa arviolta lokakuun alusta aina toukokuuhun asti. Talviuinnilla tarkoitetaan yleensä uimista alle 10 asteisessa luonnonvedessä.

 

Talviuinnilla on tutkitusti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Säännöllisesti uivien perusverenpaine voi laskea merkittävästi, verenkierto ja kudosten aineenvaihdunta parantua sekä solujen vanheneminen hidastua.

 

Mielihyvän tunteen saa helposti jo pelkästään nopealla kastautumisella kylmään veteen. Talviuinti rauhoittaa ja maadoittaa mielen, lisää kehon vastustuskykyä ja vähentää stressiä sekä auttaa nivelkipuihin sekä parantaa unen laatua. 

 

Aloittaminen on vaivatonta ja varustehankinnat maltillisia. Käytännössä tarvitset vain uima-asun, pipon ja tossut, niin niillä pääset jo alkuun.

 

Veteen ei kannata mennä yksin ja sen vuoksi kaveri on hyvä olla matkassa mukana. Useimmissa uintipaikoissa on sen verran porukkaa, että vaikka yksin menisikin paikalle, niin seuraa löytyy ja aina kannattaa kysyä että lähtisikö joku samaan aikaan uimaan. Talviuintipaikoilla saat myös hyviä vinkkejä kokeneemmilta harrastajilta.

Tossut ovat hyvä hankinta ja varsinkin monessa paikassa ei ole lämmitettyä kulkumattoa. Tossut tai kengät ovat tärkeä valita niin, ettei niiden pohja ei luista. Neopreenisukkia voi käyttää myös talviuintitossujen sijaan. Neopreenisukkien kuuluu olla tiukat, jolloin ne pysyvät hyvin jalassa ja lämmittävätkin hiukan uidessa. Toiset käyttävät villasukkia. Täytyy vaan huolehtia, että sukat eivät ole liian liukkaat. Portaiden kädensijat voivat olla jäiset ja monet käyttävätkin neopreenihankoja.

 

Kulkureitti voi olla liukas säänmuutoksista johtuen ja hyvästä ylläpidosta huolimatta. Lämpömatolla tai polulla voi olla jäätä ja lunta, jolloin ne veden kanssa yhdessä voivat tehdä pinnasta vaarallisen liukkaan. Yleisin onnettomuusriski onkin liukastuminen kulkureitillä.

Päähineen pitäminen on tärkeää ja se ylläpitää talviuimarin lämpötasapainoa. Aina ei tarvitse ostaa uutta, vaan pipo tai uimalakkikin kelpaa vallan mainiosti. Päätä ei suositella kastetttavaksi, eikä veteen hyppääminen ole salittua. Ilman päähinettä uiminen sekä erityisesti pään kasteleminen kylmässä vedessä voivat johtaa elimistön alilämpöön. Kylmä vesi voi aiheuttaa päälle kiristyksen tunnetta ja muun muassa laukaista migreenikohtauksen.  

 

Talviuintipaikat ovat usein tuulisilla ja avarilla paikoilla, jolloin tuuli voimistaa pakkasen purevuutta sekä lisää lämmön haihtumista. Pään suojaaminen kylmältä ja viimalta on edellytys miellyttävälle uintikokemukselle.

 

Ensimmäisinä kertoina laskeudu kylmään veteen selkä edellä ja mene portaita/tikkaita pitkin rauhallisesti alas. Voit vedessä ollessasi pitää jalat portailla ja käsillä kiinni portaiden kädensijoista, jolloin pääset heti halutessasi pois vedestä, mikä rauhoittaa mieltä ja auttaa pitämään hengityksen rauhallisena. 

 

Totutellessasi kylmään veteen etsi sopiva hetki, jolloin voit varata portaat itsellesi. Uintipaikassa voi olla kahdet veteen vievät portaat, joista toisista mennään veteen ja toisista tullaan ylös. Noudata sovittua kulkusuuntaa uintiturvallisuuden ja sujuvuuden vuoksi.

 

Veteen laskeutuessasi hengitä suun kautta rauhallisesti ja pitkään ulos. Kylmä vesi voi ensimmäisillä kerroilla aiheuttaa hengen haukkomista sekä tuntua että hengitys  salvaantuu. Katsekontaktilla uimakaveriin on yleensä hengitystä rauhoittava vaikutus. Ei syytä huoleen, jos vesi tuntuu erittäin kylmältä, sykkeesi kiihtyy, sormiasi pistelee, tunnet huimausta tai jälkikäteen ilmestyy punaisia laikkuja ihollesi. Nämä reaktiot ja tuntemukset ovat normaaleja ja poistuvat kun nouset ylös vedestä.

Vedestä kannattaa nousta rauhallisesti ylös. Kylmässä vedessä ihon pintaosien ja lihasten verenkierto heikkenee. Vedestä noustettasi kietaisi ympärillesi pyyhe tai kylpytakki. Se estää veden haihtumista iholtasi ja suojaa tuulelta.

 

Anna ihon ja lihasten lämmetä ja verenkierron elpyä vähitellen. Lämmin suihku ja sauna auttavat kehoasi lämpenemään tasaisesti.

 

Juo vedessä käyntien välissä ja koko uinnin jälkeen vähintään pari lasillista haaleaa tai lämmintä juotavaa. Talviuinnin ja saunassa käynnin yhdistäminen lisää virtsaneritystä ja nesteen poistumista hengityksen ja hikoilun kautta. Kahvi ja tee eivät ole parhaita palautusjuomia, sillä ne lisäävät nesteen tarvetta. Ihmisen janontunne vähenee kylmässä, siksi on tärkeä tietoisesti juoda tarpeeksi.

 

Kylmässä vedessä uimisen jälkeen on tärkeää pukeutua lämpimästi, jotta kehon vilustuminen estyy.  Termospulloon voit pakata lämmintä juomaa, joka helpottaa palautumiseen. 

 

Talviuinti pakottaa elämään hetkessä ja mikäs sen parempaa täällä hektisessä maailmassa, että välillä pääsee kaikista ajatuksista ja kehon rasitustuntemuksista eroon.

 

Nautinnollisia hetkiä!

 

Talviuinti

 

Imatralla Vuoksen Kalastuspuistossa on talvisin keskiviikkoisin naisten sauna klo 16.30-20.30. Pääset pulahtamaan Vuoksen raikkaaseen veteen sekä rentoutumaan maakaasukiukaan lempeisiin löylyihin. Tervemenoa!

NAISTEN SAUNA JATKUU kevätkausi 2023

Myös muita yleisiä saunoja löytyy Imatralta sekä Saimaan alueelta, muun muassa Tuplakasilla on Hossukan Helmessä yksityissauna sekä myös viikottaiset yleiset saunavuorot.

https://tuplakasi-action.fi

Erämelonta elämyksiä Etelä-Karjalassa
Melonta Saimaan saaristossa

Muinaista rajareittiä Venäjän rajalta vaativasti ja vaiherikkaasti vedenjakajalle!

 

Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueella kehitetään uutta laajamittaista erämelontaverkostoa muinaiskarjalaisten vanavedessä!

 

Koemelonnan ja taustatutkimuksen avulla kartoitetaan ja rakennetaan vesireittejä Hiitolanjoen vesistöstä vedenjakajan yli Saimaalle. Kyseessä on pioneeritutkimus, joka etsii vastauksia seuraaviin kysymyksiin: käyttivätkö muinaiskarjalaiset näitä reittejä Laatokalta Saimaalle ja aina pohjoiseen matkatessaan?

 

Onko reittien kulkeminen mahdollista nykyoloissa kanootilla? Saako vaativasta vaeltamisesta uusia reittejä ja erämatkailutuotteita? Matkan varrelta löytyy kulkemisen paikannimistöä, rajamerkkejä, linnavuoria ja kivikautisia asuinpaikkoja. Reittien varrella on monimuotoista luontoa ja luonnonsuojelualueitakin.

 

Reittimme kulki ns. läntistä runkoreittiä, jonka tavoitteena oli kulkea kokomatka eli Hiitolanjoki-Silamusjoki-Torsanjoki-Torsanjärvi-Sarajoki-Sarajärvi-Matkolampi-Loituma-Rako-oja-Haarikko-Saunalampi-Kumpulampi-Parsikkolampi-Ruokojärvi-Perälampare-Taivallampi-Särkilahti. 

 

Käy lukemassa mielenkiintoinen matkakertomus. Tarinan kertojana on lempinimensä saanut Havukka-ahon ajattelija tai paremminkin Havukkavuoren ajattelija a´la Mikko Europaeus. 

Muinaista rajareittiä vaativasti ja vaiherikkaasti vedenjakajalle

Lisää matkakertomusta on tulossa ylihuomenna alkavan toisen runkoreitin seikkailuista. Matka alkaa Hiitolanjoelta entiseltä rajavartiasemalta, joka nykyisin toimii matkailukohteena B&B Hiitolanjoki and Nature Healing Powerhouse. Suosittelen lämpimästi käymään paikan päällä ja paikan isäntäperhe järjestää teille majoituksen, vanhan rajavartiolaitoksen jokisaunan hyvät löylyt, ohjelmaa halutessa ja tietysti lähiruoka elämyksen.

 

Pysy kuulolla ja seuraa Discover Saimaan Instagram Stooria 11.-15.5.2022 ja pääset ajankohtaiseen seikkailuun mukaan!

 

Terveisin Taru

Jokimelontaa Saimaalla
Taru kahlaa Sarajoessa

 

Etelä-Karjalan upeat melontareitit
Rako-ojan kanjoni

 

Erämelontaa Saimaalla
Kerrassaan upeita paikkoja löytyy Etelä-Karjalan erämaasta.

 

KIEHTOVAA EXTREME-MELONTAA HIITOLANJOELLA JA SEN LATVAVESILLÄ
Hiitolanjoen jokimelonta

 

 

Discover Saimaan Taru oli mukana keväällä 2021 Hiitolanjoelle suunnitteilla olevan historiapohjaisen reitistön koemelonnoissa. Kuljimme muinaista rajareittiä vaativasti ja vaiherikkaasti vedenjakajalle.

 

 

Tavoitteena oli kulkea ns. läntistä runkoreittiä  koko matka eli Hiitolanjoki-Silamusjoki-Torsanjoki-Torsanjärvi-Sarajoki-Sarajärvi-Matkolampi-Loituma-Rako-oja-Haarikko-Saunalampi-Kumpulampi-Parsikkolampi-Ruokojärvi-Perälampare-Taivallampi-Särkilahti. 

 

 

Rauhallisen kauniita jokikapeikkoja.

 

 

Matkan varrella oli monenmoisia maisemia kuusikoista rehevämpiin rantoihin, heinikkoisista majavahabitaateista karjan rantalaitumiksi ja viimein itse otuksen pesän ja padon jälkeen selkeämpään yläjuoksuun. Meloimme virtaa vastaan leveitä sekä hyvinki kapeita jokia.

 

 

Kapeat ojat viehättivät ja olivat kulkeminen oli milenkiintoista, kun ei tulevasta tiennyt.

 

 

Kapeat joet kiemurtelivat sen verran, että juuri ja juuri kajakki mahtui kääntymään joen mutkissa. Välillä menimme kirjaimellisesti maata pitkin useitakin kilometrejä. Onneksi Mikolla oli kärry mukana, joka helpotti metsätaipaleita.

 

 

Pusankosken myllypadon ohitus tapahtui osittain ikivanhaa telataipale-menetelmää soveltaen. Teloja voisi hyödyntää kulkua helpottamaan esimerkiksi myös Sarajoen siltojen kupeissa.

 

 

Koko retkueemme sai osallistua erämelonnan erikoisreissulla enemmän tai vähemmän välttämättömään pahaan, kirveen, kassaran, retkisahan ja käsiparien komennukseen. Mutta näin matka taas jatkui, myös yksittäisten koivurunkojen yli kapuiltuamme!

 

 

 

Hiitolanjoen jokimelonta
Upeita jokiosuuksia iltaruskossa

 

Rako-ojan kanjoni on upea luonnonmuodostuma. Jyrkän itäisen kallioluiskan alle jää juuri sopiva suojainen rako, jossa voi pitää nuotiohetken ja nauttia kenttälounaan.
Rako-ojan kanjoni on upea luonnonmuodostuma. Jyrkän itäisen kallioluiskan alle jää juuri sopiva suojainen rako, jossa voi pitää nuotiohetken ja nauttia kenttälounaan.

 

Torsanvuorelta avautuu huikeat poikki järven kantavat maisemat.

 

Torsanvuori on niin ikään hyvin vanha rajavuori, joka on luultavasti jo Pähkinäsaaren rauhan (1323) rajapiste asiakirjassa mainitulla Torsajärvellä. Vuoren laella on yhä näkyvissä Uudenkaupungin rauhan (1721) rajalinjan kalliohakkaukset. Alempaa löytyy myös kalliomaalaus, joka tosin ei läiskämäisenä avaudu symboliikaltaan. Vuoren ympäristö teki jo vaikutuksen luontokartoittajaammekin, jonka mukaan se olisi selvää METSO-ohjelman ykkösluokkaa vanhoine kallionlakipetäjineen, juurakoineen ja maapuineen.

 

Melontaa joella ja Saimaalla
Sarajoessa oli paikkapaikoin voimakasta virtaa ja kuivapuku oli tarpeen monessakin paikassa.

 

 

Etelä-Karjalan korkeimman kohdan, Haukkavuoren jylhyyttä. Reitin ehdottomia käyntikohteita.
Etelä-Karjalan korkeimman kohdan, Haukkavuoren jylhyyttä. Reitin ehdottomia käyntikohteita.

 

 

Retken loppupuolella alkoi väsymys jo heijastumaan kasvoista, mutta hymy ei hyytynyt.

 

 

Käy lukemassa Tuuli Hakulisen tekemä artikkeli  seikkailusta, joka kulki muinaiskarjalaisten kaukoreittiä pitkin vesiteitse . Tuuli on luonnonsuojeluliitosta ja on hankkeen koordinaattori.

 

 

? https://www.sll.fi/2021/07/02/kiehtovaa-extreme-melontaa-hiitolanjoella-ja-sen-latvavesilla/

Ei anneta kriisin valua hukkaan
Metsäretki luonnossa koronan aikana

On aika palata perusasioiden äärelle, joita ei korona (Covid-19) eikä tulevat kriisitkään eivät nujerra. Inhimillisyys, kestävyys, vastuullisuus ja luottamus on punainen lanka moneen asiaan.

 

Käänteentekevä muutos on väistämätön. Tulevaisuutta on mahdoton ennustaa. Pitäisikö meidän muuttaa tapojamme kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan?

 

Se mikä ei petä meitä luo luottamusta. Vaatii uskallusta luottaa näkymättömään sekä pehmeisiin arvoihin.

 

Olemassa olevat uhat voivat opettaa meitä vihdoin arvostamaan luontoamme, lähimmäisiämme, elämän pieniä iloja ja niitä yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeitä ammatteja, joita ilman emme pärjäisi.

 

Globaalit kriisit muuttavat ajatusmaailmaan väkisten ja tekevät meistä yhteisöllisempia. Toivottavasti ei osasta kansakunnasta itsekkäämpiä. Itse uskon ensimmäiseen.

 

Maailma muuttuu ja me muutumme maailman mukana. Kaipaamme oikeaa suuntaa. Aikaa ajatuksille ja hyville teoille. Luonnon arvostusta. Nopeutta emme mielestäni tarvitse enää lisää, vaan maailmasta pitää tehdä parempi paikka. Vuosikymmenen alussa pienikin suunnanmuutos voi näyttää suurelta lopussa. Ei anneta kriisin valua hukkaan.

 

Talviretki metsässä
Valoa pimeyteen. Vaikka ei määränpäätä näy, niin vahvasti vaan eteenpäin. Kompassi näyttää suunnan myös kestävään kehitykseen. https://www.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/julkaisut/kompassi
Hyvää uutta vuotta 2022!
Saimaan talvi

Vuoden ensimmäinen päivä tarjosi parastaan Saimaalla. Hiihtoretki lumiliukukengillä Lammassaaren kodalle. Matka kulki jäätä pitkin ja osittain metsässä testiryhmän kanssa suksien eri ominaisuuksia kokeillen maanmuotojen mukaan. Oli loivempaa ja jyrkempää mäkeä sekä tasamaata umpihangessa. Meillä on muuten vuokralla näitä suksia Vuoksen Kalastuspuistossa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan ja mahdollisesti löytämään uusi ihana talviharrastus.

 

Talviretkellä evästauko on usein retken yksi kohokohta. Tällä kertaa pakkasimme makuisan lohikeiton ruokatermokseen ja herkullinen lounas oli hetkessä valmista. Kätevää eikös vain? Termospulloissa oli tällä kertaa valmiiksi keitetty kahvi ja nuorisolle kaakaota. Esivalmistelut helpottaa kummasti retkiruokailua, jos haluaa säästää aikaa tauolla ja panostaa itse retkeilyyn enemmän aikaa.

 

Päivät pitenee, kevään tuntua oli ilmassa ja samalla hetkellä keskitalvi muistutti itsestään kun sormissa kylmä viiva tuntui pistelevänä kipuna, kun tallensi upeita hetkiä ”filmirullalle”.

 

Aika juoksee, filmirulla kertoo muun muassa sen. Muistan nuoruudessa, miten oli jännittävää odottaa sitä päivää kun valokuvat valmistuvat ja oli aika lähteä valokuvaliikkeeseen niitä hakemaan. Ei malttanut edes kotia asti mennä, vaan pikavilkaisu liikkeessä oli joka kertainen rutiini. Kuvia ei editoitu eikä deletoitu. Kaikki oli todellista totta ja säilyi niin. 

 

Ennen kaikkea kuitenkin on parasta lähteä luontoon ja kokea sekä painaa ne mielikuviin ne upeat hetket. Aika, jonka olen luonnossa kulkenut, ei ole koskaan ollut ”hukkaan heitettyä” aikaa tai muusta pois. Ne retket ovat aina olleet oikeita hetkiä oikeissa paikoissa. Näillä mietteillä on hyvä jatkaa uutta vuotta.

 

Kaikkea parasta vuodelle 2022!!!

 

Taru

 

hiihtoretki OAC karvapohjasuksilla
Lumiliukukengät toimivat loistavasti myös järven jäällä.

 

Metsäretkellä Saimaan saaristossa
Metsän suojassa tuulen humina kiehtoo.

 

Saimaalla on upeaa hiihtää
#tarunjäljillä

 

Lohikeittoa evääksi retkelle suoraan Kalastuspuistosta.
Räiskyvän hyvää savulohikeittoa.
YHTEYSTIEDOT

Discover Saimaa

Y-tunnus 2497697-2

OTA YHTEYTTÄ
Anna nimesi.
Kirjoita viestisi.
bodrum escort - eskişehir escort - escort mersin - mersin escort bayan - mersin escort