Menu
Discover_saimaa_talvi

Kapteenin kynästä

Lapin matkat / Tarude Travels
Lapin vellus

Kullankaivuun taikaa ja pohjoisen Lapin helmiä – Tarude Travelsin unohtumattomat Lapin matkat

 

 

Lapin taianomainen luonto ja saamelaiskulttuurin perinteet kutsuvat seikkailijoita. Tarude Travels vie matkailijat kahdelle erityiselle retkelle syksyllä 2025.

 

 

Näillä matkoilla yhdistyvät pohjoisen luonnon kauneus ja vastuullinen matkailu saamelaisalueella. Matkakohteen ovat Lemmenjoen kullankaivuualue sekä Norjan Pykeija, pieni norjalaiseen kalastajakylä Jäämeren rannalla.

 

 

 

Kullankaivuuvaellus Lemmenjoella – kultakuumeen tunnelmaa erämaassa.

 

Lemmenjoen kansallispuisto on tunnettu kullankaivuun historiastaan ja upeasta erämaaluonnostaan. Tarude Travelsin vaelluksella pääset tutustumaan perinteiseen kullankaivuuseen ja viettämään aikaa kokeneen kullanhuuhtojien kanssa. Matkan aikana kuullaan tarinoita kultalöydöistä sekä alueen alkuperäiskansan historiasta. Vaelluksella kunnioitetaan paikallisia perinteitä ja ympäristöä.

 

 

Pykeijan matka – Pikkubussi suunta Ivalosta Tenojoen jokivartta Jäämeren rannalle pieneen kalastajakylään.

 

Pykeija, eli Pikku-Suomi, on idyllinen kalastajakylä Varanginvuonon rannalla. Tarude Travelsin matka tarjoaa mahdollisuuden tutustua Jäämeren ainutlaatuiseen luontoon ja rannikon kulttuuriin kahden oppaan johdolla. Paikalliset herkut, kuten kuningasrapu ja tuoreet meren antimet, kruunaavat elämyksen. Alueen herkkä luonto ja kulttuuriperintö vaativat vastuullista matkailua, ja matkailijoita kannustetaan kunnioittamaan paikallisia tapoja ja ympäristöä.

 

 

Vastuullinen ja eettinen saamelaismatkailu

Saamelaiset ovat ainoa alkuperäiskansa, jonka asema on virallisesti tunnustettu Euroopan unionin alueella. Suomessa heidän alkuperäiskansa-statuksensa on kirjattu perustuslakiin. Maailmassa on yhteensä noin 476 miljoonaa alkuperäiskansoihin kuuluvaa ihmistä, mikä vastaa kuutta prosenttia maailman väestöstä. Alkuperäiskansoja asuu eri puolilla maailmaa, yhteensä 90 valtion alueella.

 

Tarude Travels järjestää matkat Saamelaiskäräjien hyväksymien vastuullisen ja eettisesti kestävän saamelaismatkailun periaatteiden mukaisesti.

 

Tutustumme Pykeijan matkan viimeisenä päivänä Suomen Inarissa Ylä-Lapin luontokeskuksessa sijaitsevaan Saamelaismuseo Siidaan . 

Se toimii saamelaiskulttuurin ja pohjoisen luonnon asiantuntijakeskuksena, esitellen saamelaisten historiaa, perinteitä ja nykypäivää. Museossa on sekä sisänäyttelyitä että laaja ulkoilmamuseo, jossa voi tutustua perinteisiin saamelaisrakennuksiin. Lisäksi Siida tarjoaa tietoa alueen ekosysteemistä ja luonnosta. 

 

Tavoitteena on estää saamelaisuuden hyväksikäyttö matkailussa ja tukea paikallisyhteisöjä sekä turvata matkailun ulkopuolisen saamelaisväestön kulttuurikäytännöt ja perinteet. 

 

Ohjeet on ensisijaisesti suunnattu saamelaisyhteisön ulkopuolisille matkailutoimijoille, jotka tuotteistavat, esittävät, markkinoivat ja viestivät saamelaiskulttuurista. Lisäksi ne on tarkoitettu Saamenmaalle saapuville matkailijoille. 

 

 

Toimintaperiaatteet sisältävät seitsemän pääkohtaa:

1. Saamelaisen kulttuuriperinnön arvon ja rikkauden tunnistaminen ja kunnioittaminen.



2. Saamelaisen kulttuuriperinnön suojeleminen ja elinvoimaisuuden ylläpitäminen tuleville sukupolville.



3. Yhteisymmärrys ja yhteistyö, joka hyödyttää molempia osapuolia.



4. Saamelaismatkailussa esille tulevien asioiden tunnistaminen ja korjaaminen.



5. Saamelaismatkailun positiivinen vaikutus saamelaisiin, heidän kulttuuriinsa ja ympäristöönsä.



6. Vastuullinen ja eettisesti kestävä saamelaismatkailun markkinointi ja viestintä.



7. Korkealaatuiset matkailijakokemukset ja laadunvarmistus.

 

Tarude Travels noudattaa Green Activities -sertifikaatin mukaisia kestävän matkailun periaatteita. Käytämme paikallisia yhteistyökumppaneita ja suosimme saamelaisperinteitä kunnioittavia palveluita. Matkoillamme edistämme ekologista ja kulttuurisesti vastuullista matkailua. Green Activities

 

Oletko valmis lähtemään unohtumattomalle matkalle Lemmenjoen kullankaivuumaille ja Jäämeren aaltojen äärelle?

 

 

@greenkey #greenactivities #saamelaisuus #siidamuseo

#discoversaimaa #tarudetravels

 

Lemmenjoen opastettu vaellusmatka

 

Lapin ruska
Lapin ruska
🔎 Tiesitkö tämän saimaannorpasta?
Saimaannorppa

🌊 Saimaannorppa – Suomen sympaattisin hylje 🦭

Saimaannorppa on ainutlaatuinen helmi Suomen järviluonnossa ja yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Tämä pieni, kiehtova järvihylje on täysin sopeutunut elämäänsä Saimaalla, jossa se viettää koko elämänsä.

🔎 Tiesitkö tämän saimaannorpasta?

 

🎨 Uniikki turkki: Jokaisella norpalla on yksilölliset kiehkurat turkissaan, jotka ovat vastaavat kuin sormenjäljet. Saimaannorpan turkki on sen erikoisin piirre. Jokaisella norpalla on kiehkuraisia, valkoisia kuvioita tummassa turkissaan, ja nämä kuviot ovat yhtä yksilöllisiä. Näiden avulla tutkijat pystyvät tunnistamaan yksittäisiä norppia ja seuraamaan niiden elämää.

Turkki uusiutuu kerran vuodessa.  Karvanvaihtoa varten turkin täytyy olla kuiva, joten norpat viettävät keväisin paljon aikaa rantakivillä ja luodoilla paistatellen. Tämä onkin paras aika nähdä norppia – mutta muista antaa niille rauha. Lähestyminen voi stressata norppaa.

 

Karvanvaihto
Aikuiset saimaannorpat vaihtavat turkkinsa vuosittain touko-kesäkuussa. Vaikka niiden kesä- ja talviturkki näyttävät samanlaisilta, karvanvaihto on norpalle tärkeä tapahtuma. Prosessin aikana norpat nousevat rantakiville ja luodoille kuivattamaan vanhaa turkkiaan ja rapsuttamaan sitä pois uuden alta.

Rantakivillä ja luodoilla ollessaan norpat ovat hyvin varovaisia. Ne sukeltavat helposti pakoon, jos havaitsevat lähestyvän veneen tai rannalla liikkuvan ihmisen. Karvanvaihdon häiriintyminen voi olla haitallista, sillä kastunut turkki täytyy kuivattaa uudelleen, mikä pidentää prosessia ja lisää stressiä norpalle.

Muistathan kunnioittaa norppien rauhaa erityisesti karvanvaihdon aikaan! 🙏

☀️ Paras bongausaika: Toukokuu on erinomainen aika havaita norppia, kun ne kuivattelevat turkkiaan rantakivillä karvanvaihdon aikaan. Muista kuitenkin pysyä riittävän etäällä, sillä norppien rauha on elintärkeää.

🐟 Pieni mutta sitkeä: Saimaannorppa on kooltaan alle 1,5 metriä pitkä ja painaa yleensä alle 90 kiloa. Kuitenkin poikkeuksia löytyy – tunnettu Viljo-norppa painoi yli 120 kiloa!

🏡 Kotiseuturakkaus: Norpat ovat kotipaikkauskollisia ja palaavat samoille pesimärannoille vuodesta toiseen.

💙 Saimaannorppa on suojelun symboli

Saimaannorppa elää yleensä 20–30-vuotiaaksi ja on suomalaisen luonnon kestävyyden ja suojelun symboli. Jokainen norppa on korvaamaton, ja niiden tulevaisuuden turvaaminen on meidän kaikkien vastuulla.

🌍 Yhdessä kohti parempaa tulevaisuutta

Saimaannorppa tarvitsee meidän apuamme selvitäkseen. Pienetkin teot, kuten ympäristötietoisuus, verkkokalastuksen välttäminen pesimäkauden aikana ja tietoisuuden levittäminen, voivat tehdä suuren eron.

 

Discover Saimaan melontaretkillä pysyttelemme riittävän kaukana (noin 200m vähintään) norpan ollessa kivellä. Kiikarit ovat hyvä apuväline seurata norpn puuhia ja näin ollen emme iheuta häirintää niille.

Saimaannorppa
Saimaannorppa

 

Nämä suomalaisen luonnon ainutlaatuiset aarteet ansaitsevat paikkansa maailmassa – ja meidän sydämissämme. 💙

 

Meille suomalaisille on kunnia-asia pelastaa maailman harvinaisin hylje sukupuutolta. Jos saimaannorppa häviää Saimaalta, se häviää koko maailmasta. Liity pelastajien eturiviin.

Liity kummiksi

Luonnonsuojeluliitto – Tee lahjoitus

#Luonnonsuojelu #Saimaannorppa #SuomenLuonto #Saimaa

Syksyn ja ruskan taikaa
Ruskaretki

Ihana ruska saapuu pian Saimaalle.  Ruska-ajan tuomat monet luonnon värit ihastuttavat sekä myös ihmetyttävät miten kaunista luonto voi ollakaan syksyn raikkaudessa.

 

Puuruska näkyy kauniisti puissa että varvuissa. Maaruskaa ovat tottuneet näkemään muun muassa Lapin vaeltajat puuttomalla alueella. Maaruska tulee usein hiukan aikaisemmin kuin puiden ruska. Maaruskan värikkäimpiä kasveja ovat vaivaiskoivu, mustikka, riekonmarja ja juolukka.

 

 

Ruskan värjäämät lehdet johtuvat kasvien lehtivihreän, eli klorofyllin, hajoamisesta syksyn aikana. Klorofylli antaa lehdille niiden vihreän värin, mutta syksyn tullen päivien lyhentyessä ja lämpötilojen laskiessa kasvit alkavat valmistautua talveen ja lopettavat klorofyllin tuotannon. Kun klorofylli hajoaa, esiin tulevat muut lehdissä luonnostaan olevat pigmentit, jotka luovat ruskan väriloiston.

 

 

Ruskan värien syntyyn vaikuttavat pigmentit:

1. Karotenoidit: Näitä pigmenttejä on lehdissä ympäri vuoden, mutta ne peittyvät klorofyllin alle. Kun klorofylli hajoaa, karotenoidit (kuten keltainen ksantofylli ja oranssi beetakaroteeni) tulevat esiin ja antavat lehdille keltaisia ja oransseja sävyjä.

2. Antosyaanit: Nämä pigmentit muodostuvat syksyn aikana ja tuottavat punaisia, purppuraisia ja sinisiä sävyjä. Antosyaanien muodostumiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten lämpötila, valon määrä ja lehtien happamuus. Viileät yöt ja aurinkoiset päivät edistävät antosyaanien tuotantoa, mikä tekee ruskan väreistä erityisen kirkkaat.

3. Tanniinit: Näitä yhdisteitä on myös lehdissä ympäri vuoden, mutta ne tulevat näkyviin klorofyllin hajotessa ja antavat lehdille ruskeita sävyjä.

 

 

Ruskan väriloistoon vaikuttaa monet tekijät kuten lämpötila, kosteus ja päivän pituus.

 

 

Jos saamme kuivan ja aurinkoisen syksyn, niin se todennäköisesti tuo meille tänne Saimaan luontoon erityisen kirkkaat ja monipuoliset ruskavärit.

 

Ihanaa syksyä just siulle  ja jos ruskaretki meloen kiinnostaa, niin käyppäs ilmoittautumassa Discover Saimaan ruskarelle meloen.  🍁🛶

Ruskaretki meloen

Ruskaretki
Ruskaretki meloen

 

 

melontaretki Saimaalla
Lieviskänjoen ruska
Melonta on mielenkiintoinen ja monipuolinen harrastus
melontaretki Saimaalla
Melontaa saimaalla
Melontaretkellä Saimaalla

Melonta on laji täynnä mahdollisuuksia. Se tarjoaa niin rauhallista luonnon ihailua tyynissä olosuhteissa kuin myös haastetta ja jännitystä tuulisemmilla vesillä. Tämä tekee siitä erinomaisen harrastuksen kaikenikäisille ja -tasoisille melojille.

 

Melontaa aloittelijoille ja kokeneille

Aloittelijan kannattaa harjoitella melontaa aluksi suojaisissa vesistöissä ja tyynellä kelillä. Näin pääsee turvallisesti nauttimaan lajista ilman suurempia riskejä. Kokeneemmat melojat voivat suunnata haastavampiin olosuhteisiin ja pidemmille retkille, kuten suuremmille järville ja aavalle merelle, joissa tuuli ja aallokko tuovat oman lisämausteensa.

 

Kajakin/kanootin vuokraaminen on järkevää

Aloittelevan tai harvemmin harrastavan melojan ei kannata heti hankkia omaa kanoottia tai kajakkia. Vuokraaminen on järkevä vaihtoehto, joka antaa mahdollisuuden kokeilla eri välineitä ja löytää itselleen sopivin ilman suuria investointeja. Monet seurat järjestevätkin melontoja ja seuran jäsenenä pääset käyttämään monenlaistakalustoa.

 

Retkimelontaa – Kajakin ja kanootin pakkaus

Kajakkiin ja kanoottiin saa helposti mukaan jopa viikon tavarat. Tämä tekee melonnasta erinomaisen tavan viettää pidempiä retkiä luonnon helmassa. Kaksikkokanootin kyytiin mahtuu mukavasti myös lapsi tai koira, joten se on hyvä vaihtoehto perheille. 

 

Näin aloitat melonnan

Perustaidot haltuun kurssilla tai kokeneen matkassa

Melonta kannattaa aloittaa opettelemalla perustaitoja melonnan alkeiskurssilla tai kokeneemman melojan kanssa. Kurssilla opit oikean melontatekniikan, välttämättömät turvallisuustaidot ja perehdyt tarkemmin varusteisiin. Tärkeitä taitoja ovat muun muassa oikea melontatekniikka, kääntyminen, tasapainon hallinta, ja pysähtyminen sekä kaatumistilanteessa toimiminen.

 

Kajakkikauppaan kannattaa suunnata kokeilujen jälkeen

Kajakkeja ja kanootteja on monenlaisia, ja ensimmäinen kokeilemasi ei välttämättä ole sopivin ja istuvin. Kokeile rohkeasti erilaisia malleja ennen oman välineen hankkimista. Vuokraaminen on hyvä tapa tutustua eri vaihtoehtoihin. Kannattaa kysyä myös melontaliikkeestä, jos harkittua kalustoa olisi mahdollisuus testata vesillä ennen ostopäätöstä. 

 

Tärkeimmät varusteet

Ilman melontaliiviä ei mennä koskaan vesille. Veden lämpötilan ja tuulen sekä sateen mukaan valitut vaatteet ovat myös tärkeitä: lämpimällä säällä riittää kevyempikin varustus, mutta tuulisella ja kylmällä säällä tarvitaan kerrospukeutumista. Vedenpitävät suojapussit pitävät puhelimen ja muut tärkeät tavarat kuivina, ja kuivat vaihtovaatteet ovat ehdottomat.

 

Minne kannattaa mennä melomaan

Alkuun kannattaa meloa pienissä vesistöissä ja rannan läheisyydessä, jotta pääset tarvittaessa helposti rantautumaan. Melojalla on oltava uimataito, jos joutuu jostain syystä veden varaan. Sääolosuhteiden ennakointi on myös tärkeää: tarkista sääennusteet useasta lähteestä ja huomioi erityisesti tuulen voimakkuus ja suunta. Reittisuunnitelman muutos kannattaa pitää mielessä, jos sää muuttuukin yllättäen sääennusteista huolimatta.

 

Turvallisuus ennen kaikkea 

Kajakkiin / kanoottiin mennessä ja siitä poistuttaessa painoa laitetaan kanootin keskelle. Asentoasi korjatessasi, pidä kiinni kajakin molemmista reunoista tai takareunasta keskeltä. Tekniikkavinkit kannattaa hyödyntää ennen vesille lähtöä, sillä ne helpottavat siirtymisiä sekä luovat turvallisuutta. 

Puhelin kannattaa olla vesitiiviissä pussissa. Silmä-/aurinkolaseihin on hyvä laittaa nauha niskan takaa, kajakin luukut tulee sulkea huolella ja aukkopeitteen ”kauhukahva ulkopuolelle näkyviin”.

Kenkinä kannattaa olla nauhattomat kengät, etteivät jalat jää jalkatukiin kiinni kaatuessa. Neopreenitossut ovat hyvät, sekä moni käyttää crocseja. Osa meloo pelkät villasukat jalassa. paljain jaloin ei kannata lähteä melomaan, ettei tule hiertymiä.

 

Melo aina kaverin kanssa

Melontakaveri tuo retkelle iloa ja turvallisuutta. Kaveri kannattaa tuntea, jolloin tietää hieman minkälaiset taidot on toisella. Melontakurssilta ja retkeltä voit saada uusia ystäviä ja melontakavereita pitkälle tulevaisuuteen.

 

Luonto

Melonta tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden hiljentyä luonnon äärellä ja tutustua ympäristöön aivan veden ääreltä. Varaa aikaa ympäristön ihailuun, evästaukoihin kauniissa maisemissa ja suunnittele uusia reittejä.

Ohessa linkki tekniikkaoppaaseen, joka sisältää selkeitä ja hyviä videoanimaatiokuvia. Melontaopas

Voit vuokrata omatoimisesti kajakin tai kanootin Discover Saimaan Jokimelontapisteeltä Sulkavan ja Puumalan rajamailta. Lähin kaupunki, jonne pääsee junalla on Imatra. Juna-asemalta on Jokimelontapisteelle 45 min ajomatka. Retkillä pyrimme järjestämään kimppakyytejä, niin että junamatkailijat pääsevät myös helposti paikalle. 

Jos et ole ennen vesillä, niin suosittelen ohjattuja retkeiä. Tänä kesänä ohjattuina retkinä ovat elokuun sekä syyskuun (ruskaretki), jotka toteutetaan yhden päivän jokimelontaretkenä sekä kahden päivän ohjattuina retkinä. 

Tutustu tarkemmin tarjontaamme retkiohjelmista ja varaa oma paikkasi heti elämykselliseen seikkailuun.

Melontaretket / Discover Saimaa

Vuokraa kajakki / kanootti omatoimisesti

 

Käy tutustumassa Kolmen kunnan melontareittiin, joka kulkee Puumalan, Sulkavan ja Ruokolahden rajamailla. Reitin varrella Lieviskänjoen alussa sijaitsee myös Discover Saimaan Jokimelontapiste.

Lieviskänjoen melontareitti

 

Discover Saimaan melontaretkelle osallistuessa saat etuna yhteistyökumppanin tarjouksen  Welhonpesästä —>  -10%. Alennus koskee normaalihintaisia tuotteita.

Tilauksen voi tehdä puhelimitse, sähköpostilla tai verkkokaupasta.Alennus on henkilökohtainen. Käy tutustumassa tarjontaan nettisivuilta.

https://www.welhonpesa.fi/

 

Hyviä melontaretkiä ja ihanaa kesän jatkoa kaikille!

 

Voinko lähteä melomaan Discover Saimaan retkille, jos en ole koskaan aiemmin melonut?
Melontaretki Saimaalla

Oletko aina halunnut kokeilla melontaa, mutta et ole koskaan aiemmin uskaltautunut vesille? Meillä on hyviä uutisia: Discover Saimaan melontaretket ovat suunniteltu niin, että kaikki ovat tervetulleita mukaan, myös aloittelijat!

 

Melontaretket sopivat kaikille

Melontaretkiemme tarkoituksena on tarjota unohtumattomia elämyksiä Saimaan upeissa maisemissa, ja haluamme varmistaa, että jokainen osallistuja tuntee olonsa turvalliseksi ja mukavaksi. Jos et ole koskaan aiemmin melonut, ei hätää! Kokeneet oppaamme ovat paikalla opastamassa sinua koko matkan ajan.

Ennen retkeä

Ennen kuin suuntaamme vesille, järjestämme lyhyen perehdytyksen, jossa käymme läpi melonnan perusteet ja turvallisuusohjeet. Saat tietää, kuinka melotaan turvallisesti, miten kajakki pidetään tasapainossa ja mitä tehdä erilaisissa tilanteissa.

Retken aikana

Oppaamme ovat jatkuvasti lähelläsi, valmiina auttamaan ja antamaan vinkkejä. Melomme rauhalliseen tahtiin ja pidämme taukoja tarpeen mukaan, jotta voit nauttia maisemista ja rentoutua. Lisäksi kajakkimme ovat vakaita ja helppokäyttöisiä, joten pääset nopeasti jyvälle melonnan perusteista.

Varusteet ja turvallisuus

Tarjoamme kaikki tarvittavat melontavarusteet, kuten kajakki/kanootti, melat ja pelastusliivit. Sinun tarvitsee vain tuoda mukavat, säänmukaiset vaatteet ja reipas mieli. Turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää, joten huolehdimme siitä, että jokainen retki on hyvin suunniteltu ja toteutettu.

Tule mukaan ja koe Saimaa vesiltä käsin!

Älä anna kokemattomuuden estää sinua osallistumasta. Discover Saimaan melontaretket ovat täydellinen tilaisuus oppia uutta ja nauttia kauniista järvimaisemista turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä.

Vaativuustaso

Ystävällisin terveisin, Discover Saimaa -tiimi

Suo saimaannorpille rauha
Saimaannorppa

Ohjeita saimaannorppien suojelemiseksi

Saimaannorppa on erittäin uhanalainen laji, ja sen suojelemiseksi tarvitaan erityistä varovaisuutta ja kunnioitusta. Seuraavat ohjeet auttavat turvaamaan norppien elinympäristön ja vähentämään ihmisten aiheuttamaa häiriötä.

 

Kevään ja kesän ohjeet:
–  Karvanvaihto: Jäiden lähdettyä saimaannorpat nousevat kiville ja kallioille vaihtamaan vanhan karvansa uuteen. Älä lähesty kivillä loikoilevaa arkaa norppaa maitse tai vesitse.
–  Veneily ja melonta: Jos näet norpan veneillessäsi noudata nopeusrajoituksia. Älä yritä lähestyä norppaa, vaan tarkkaile sitä kauempaa esimerkiksi kiikareilla. Norppa saattaa tulla itse uteliaana lähemmäksi, varsinkin jos pysyt hiljaa ja paikallasi.

 

 

Talviajan ohjeet:
– Vältä liikkumista jääpeitteen aikana kalliorantojen sekä saarten ja luotojen rantojen läheisyydessä. Nämä ovat mahdollisia saimaannorpan pesäpaikkoja, eikä pesää huomaa päällepäin.
– Moottorikelkkailu: Älä aja moottorikelkalla kalliorantojen ja luotojen tuntumassa, sillä se voi häiritä norppia ja vahingoittaa pesiä.
– Koirat: Pidä koirat kytkettyinä jäällä liikkuessasi, jotta ne eivät pääse kaivelemaan rantakinoksia ja häiritsemään norppia.

 

 

Valokuvaaminen ja havainnointi:
– Kuvausluvat: Muista, että saimaannorpan tavoitteellinen kuvaaminen, erityisesti pesinnän kuvaamisyritykset, vaatii viranomaisten myöntämät häirintäluvat. Satunnaiset kuvat läheltä tulleista norpista ovat sallittuja, mutta tarkoituksellinen häirintä on kiellettyä.

 

 

Näiden ohjeiden noudattaminen on tärkeää saimaannorpan suojelun kannalta. Yhteisellä vastuullisuudella voimme varmistaa, että tämä uhanalainen laji säilyy tuleville sukupolville.

 

 

Käy lukemassa mielenkiintoista ja tärkeää tieto saimaannorpan elämästä Suomen Luonnonsuojeluliitos sivuilta

Saimaannorppa / Suomen Luonnonsuojeluliitto

 

Sääksi eli kalasääski
Kalasääski sääski saimaa lintubongaus lintu lintuharrastus

🦅 Tiesitkö, että sääksi, vanhemmalta nimeltään kalasääski, on todellinen on kosmopoliitti? Se on levittäytynyt lähes koko maapallolle! Suomessakin näitä upeita lintuja pesii Etelärannikolta aina Lappiin missä vain on sopivia kalavesiä ja pesäpaikkoja tarjolla.

 

Sääksen elämää on seurattu tarkasti jo vuodesta 1971 lähtien, ja iloksemme viime vuosien aikana sääksikanta on pysynyt vakaana. Tiesitkö, että Suomessa pesiviä sääksiä arvioidaan olevan noin 1200 paria?

 

Mutta tiedätkö, miten erottaa sääksikoiraan ja -naaraan toisistaan? Naaras on yleensä kooltaan suurempi ja rakenteeltaan tukevampi, ja sen rintavyö on näyttävämpi kuin koiraalla.

 

Sääksi on todellinen kalasankari, sillä sen ravinto koostuu lähes pelkästään kaloista. Ja millaisia pesiä nämä linnut rakentavatkaan! Risuista ja oksista koostuvia suuria risulinnoja, jotka voivat sijaita niin puun latvassa kuin kallioisilla metsäalueilla tai vesistöjen rannoilla.

 

Sääksi munii yleensä kolme munaa, ja haudonta-aika kestää noin viisi viikkoa. Ja kun poikaset ovat lentokykyisiä, ne lähtevät pesästä noin 7-8 viikon ikäisinä.
Mielenkiintoista, eikös?

 

 

Kalasääski sääski saimaa lintubongaus lintu lintuharrastus
Kalasääski

🦅✨ Sääksen pesät piilottelevat syvällä metsien kätköissä, kilometrien päässä saalistusvesiltä. Mutta tiedätkö, että jos pesä säilyy puussa, se voi olla asuttuna jopa vuosikymmeniä?

Viime vuosina on ilo huomata, että sääksi on vähitellen palannut pesimään myös suurten järvien rannoille ja saariin. Sääksen pesä sijaitsee aina korkeammalla ympäristöönsä nähden, ja siitä on oltava esteetön näkyvyys kaikkiin suuntiin.

Järvien rantapesillä ja vaarojen rinteillä sääksi hyväksyy taustapuiden ohikasvun, kunhan näkyvyys säilyy esteettömänä. Soilla sääksen pesäpuiksi kelpaavat jopa 4–5 metriä korkeat, vankat räkämännyt, joista avautuu lintujen tarvitsema avoin näkymä.

Tässä sääksen omaperäisessä elinympäristössä pesät voivat sijaita talousmetsässä, suonreunassa, kankaalla, järven rannassa tai matalapuustoisella rämeellä. Mutta oli sijainti mikä tahansa, sääksen pesä on aina korkealla, tarjoten linnulle parhaan mahdollisen näköalan ympäröivään maailmaan. 🌲💦

kalasääski sääskenpesä sääksi
Kalasääsken pesä

Kalasääsket asustelevat myös Saimaalla. Jos retkeilet tai melot Saimaalla, niin kannattaa katsella välillä taivaalle sillä voi olla että näet tämän kerrassaan upean linnun lentelevän hienosti.

Entä haluatko lähteä meloen bongailemaan sääksi Saimaalta? Meidän kautta voit vuokrata kajakit ja kanootit melontaretkille. Järjestämme myös opastettuja melontaretkiä. Käy kurkkaamassa tarjontaamme oheisesta linkistä.

Melontaretket

 

Sääksi Livestä voit seurata lähietäisyydeltä miltä sääksiperheen kevätarki näyttää”

 

#Luonto #Sääksi #Kalasääski #Lintu #Lintuharrastus #Pesäpaikka #Luontolive #Sääksilive #Wwf #Tarudetravels #Saimaa #Discoversaimaa

Jokaisenoikeudet ja -velvollisuudet
puolukka
Perinteiset jokaisenoikeudet (aiemmin jokamiehenoikeudet) ja maamme runsaat metsät ja vesistöt antavat erinomaiset puitteet liikkua ja virkistäytyä luonnossa.
Luonto tarjoaa meille upeita mahdollisuuksia virkistäytymiseen ja liikkumiseen, erityisesti kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla. Kuitenkin näillä alueilla jokaisenoikeudet eivät ole täysin vapaat, ja on tärkeää olla perillä alueen omista säännöistä ja rajoituksista.
Jokaisenoikeudet lyhyesti:
Jokaisenoikeudet mahdollistavat liikkumisen luonnossa ilman maanomistajan lupaa, kunhan se ei aiheuta haittaa maanomistajalle, luonnolle tai maankäytölle. Näihin oikeuksiin kuuluu muun muassa:
•Liikkuminen jalan, hiihtäen, pyöräillen, ratsastaen, veneillen ja uiden.
•Marjojen, sienien ja rauhoittamattomien kasvien poimiminen.
•Onkiminen ja pilkkiminen tietyin rajoituksin.
Jokaisenoikeudella et saa
•Haitata maanomistajan maankäyttöä
•Liikkumista pihamailla, istutuksilla tai viljelyksessä olevilla pelloilla.
•Puiden kaatamista tai vahingoittamista.
•Avotulen tekoa toisen maalla.
•Eläinten häiritsemistä tai pesien vahingoittamista.
•Moottoriajoneuvojen käyttöä maastossa.
Luonnonsuojelualueilla lisäohjeita:
Luonnonsuojelulailla voidaan rajoittaa liikkumista ja leiriytymistä alueiden suojelutavoitteiden saavuttamiseksi. Alueen perustamispäätöksessä ja järjestyssäännöissä määritellään tarkemmat rajoitukset. Lisäksi kasvien ja hyönteisten kerääminen on usein luvanvaraista.
Suojelualuetyypeittäin:
•Kansallispuistot: Yleensä vapaa liikkuminen omin lihasvoimin, leiriytyminen sallittu vain osoitetuilla paikoilla. Ratsastus, pyöräily ja koiravaljakkoajelu vain merkityillä reiteillä.
•Soidensuojelualueet: Yleensä rajoituksetta liikkuminen ja leiriytyminen. Joillakin alueilla voi olla rajoitusosia pesimisajan aikana.
•Vanhat metsät ja lehdot: Leiriytyminen kielletty joillakin alueilla, muuten vapaata liikkumista, marjastusta ja sienestystä.
•Luonnonpuistot ja hylkeidensuojelualueet: Liikkuminen vain Metsähallituksen luvalla. Luonnonpuistoissa mahdollista leiriytyä osoitetuilla paikoilla.
Yhteenveto:
Nauttikaamme luonnosta vastuullisesti, kunnioittaen alueiden omia sääntöjä ja rajoituksia. Jokaisenoikeudet tarjoavat upean mahdollisuuden luonnossa liikkumiseen, kunhan pidämme mielessä ympäristön säilymisen ja muiden luontoharrastajien kokemuksen. Tärkeintä on löytää tasapaino nauttimisen ja suojelun välillä.
Ihminen on laumaeläin
Ystävät

Miksi me tunnemme tarvetta toisten ihmisten seuraan?
Ihmisluonto ja perustarpeet eivät ole juurikaan muuttuneet vuosisatojen saatossa, vaikka ympäröivä maailma onkin kehittynyt valtavasti.

 

Lajityypillisesti ihminen on edelleen laumaeläin, ja kaipuu muiden ihmisten seuraan on osa meitä luonnollisesti. Vaikka teknologia on vienyt meidät kauas menneisyydestä, tarve yhteisöllisyyteen on yhä vahva. Erityisesti viimeaikainen digitalisaatiokehitys on lisännyt tämän kaipuun voimakkuutta.

 

Esimerkiksi koronapandemian aiheuttama eristäytyminen ja etätyöskentely ovat painottaneet entisestään ihmisten välistä vuorovaikutusta kaivattuna vastapainona teknologian dominoivalle roolille elämässämme.
Syvällinen yhteys toisiin ihmisiin tarjoaa turvallisen tunteen siitä, että joku on samalla puolella ja ymmärtää meitä. Tämä kokemus syntyy vuorovaikutuksessa solutasolla, mikä tekee siitä erityisen vahvan ja inhimillisen.

 

Tämä on myös syy siihen, miksi robotit tai tekoäly eivät voi täysin korvata ihmisten välistä vuorovaikutusta. Ne voivat vastata kysymyksiin ja tarjota tietoa, mutta ne eivät kykene luomaan tunnesidettä samalla tavalla kuin ihmiset. Emme voi korvata aitoa kohtaamista kylmällä tekniikalla.

 

Nauttikaamme siis toistemme läsnäolosta, seurasta sekä kohtaamisista. Hymyillään kun tavataan. 😍

SAIMAAN alueen vastuullisen matkailun ohjeistusta
Visio & missio luontomatkailussa

TERVETULOA VIERAILEMAAN SAIMAALLA!

Hyvä vierailija,

 

Nämä ohjeet auttavat sinua toimimaan siten, että säilytämme Saimaan ainutlaatuisuuden sekä hyvän hengen matkailijoiden ja paikallisten kesken. Nautithan siis vierailustasi vastuullisesti ja turvallisesti.

 

 

**KULJE LUONNOSSA JÄLKIÄ JÄTTÄMÄTTÄ**

 

– Pidetään luonto ja kylät siisteinä.

– Säästä Saimaan alueen herkkää luontoa pysymällä merkityillä reiteillä.

– Älä tallo sammalien ja jäkälien päälle

– Kunnioita luontoa ja eläimiä.

 

**SUOSI PAIKALLISIA TUOTTEITA JA PALVELUITA**

 

– Saimaan lähituotteiden ja perinneruokien maut ovat aitoja ja puhtaita!

– Valitse paikallisia lappilaisia tai suomalaisia tuotteita.

– Käytä paikallisia ja vastuullisesti toimivia yrityksiä.

 

 

**KUNNIOITA PAIKALLISIA JA HEIDÄN KULTTUURIAAN**

 

– Anna paikallisille kotirauha ja kunnioita yksityisyyttä esim. lähellä piha-alueita

– Pyydä tarvittaessa paikallisilta lupa valokuvaamiseen.

– Vierailu Saimaan Geopark- sekä historiallisissa kohteissa on elämys.

 

 

**LIIKU KESTÄVÄSTI, MINIMOI KULUTUS JA SÄÄSTÄ ENERGIAA**

 

– Suosi vähäpäästöisiä liikkumistapoja.

– Vältä kertakäyttötuotteiden ostamista.

– Säästä energiaa ja vettä.

 

 

**HUOLEHDI OMASTA JA MUIDEN TURVALLISUUDESTA**

 

– Aja tarkasti ja huomioi eläimet tiellä.

– Hyödynnä paikallisten oppaiden ammattitaitoa.

– Ilmoita aina reittisuunnitelmistasi.

 

Perinteiset jokaisenoikeudet (aiemmin jokamiehenoikeudet) ja maamme runsaat metsät ja vesistöt antavat erinomaiset puitteet liikkua ja virkistäytyä luonnossa.

Käy tutustumassa tarkemmin jokaisenoikeuksiin oheisesta linkistä Jokaisenoikeudet

 

Kiitos kun tutustuit ohjeisiimme ja lämpimästi tervetuloa Saimaalle!

 

 

Pian meilläkin on vastuullisuus sertifikaatti #greenactivities

Pysy kuulolla ja seuraa meitä somessa instagram ja facebook.

Suksijumppa
Maastohiihtäjä nauttii talvesta ja luontoliikunnasta.

Hiihto on mitä parasta liikuntaa talvella. Se kehittää monipuolisesti hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, lihasvoimaa ja tasapainoa. Suksijumpan voit tehdä ennen hiihtolenkkiä tai sen jälkeen.  Liikkuvuus- ja venytysliikkeet eivät vie paljoa aikaa ja auttaa vähentämään liikuntavammoja sekä myös vaikuttaa palautumiseen hiihdon jälkeen.

 

Tehokkaan harjoituksen keuhkoille saa mäkisessä maastossa. Aloittelijan kannattaa totutella hiihtämiseen tasaisessa maastossa esimerkiksi järven jäällä. Hiihtäessä on helppo säätää vauhtia ja pitää tarvittaessa taukoja.

 

Jos pakkanen paukkuu, niin silti ulos meno kannattaa. Vauhtia ja tehoa kannattaa rauhoittaa oman voinnin ja hengitysrasituksen mukaan. Pakkasella hyvä apu hengittämiseen on hengitysilmanlämmitin. Myös kasvot ja kaula kannattaa suojata huivilla sekä astmaa sairastavien on syytä pitää avaavat lääkkeet mukana ja helposti saatavilla.

 

Kokosimme tähän kaikille sopivia liikkuvuus- ja venytysliikkeitä, joita voi tehdä hiihtolenkillä joko tauon aikana tai hiihtolenkin jälkeen. Hengitä kaikkien liikkeiden aikana rauhallisesti nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Välineiksi tarvitset sukset ja sauvat.

 

 

Virkistäviä ja hengästyttäviä jumppahetkiä!

 

 

Selän ojennus, hartioiden venytys

Aseta sauvat pitkälle eteen hartialinjaa leveämmälle.
Vie takapuoli mahdollisimman taakseja anna hartiaseudun ja selän rentoutua.
Liike venyttää reiden takaosia, rintalihaksia ja parantaa olkanivelen liikkuvuutta.

 

Vartalon kierto

Vie toinen sauva kohti suksen kärkeä ja toinen kohti suksien takaosaa.
Käännä katse takimmaisen sauvan suuntaan.
Tee liike molemmin puolin.
Liike parantaa selän ja rintarangan liikkuvuutta.

 

Rintakehän avaus

Ota molemmat sauvat käteen ja ota sauvoista leveä ote.
Vie sauvat pään päällä pitkälle taakse.
Liike parantaa rintarangan liikkuvuutta.

 

Pohjevenytys

Vie toinen jalka taakse ja samalla vie paino etummaiselle jalalle ja koukista polvia. Pidä taaimmaisen jalan kantapää maassa. Vaihda venytettävä jalka.
Liike venyttää taaimmaisen jalan pohjelihasta.

 

Selän pyöristys

Ota sauvoista leveä ote ja vie sauvat pitkälle eteen ja pyöristä yläselkä.
Liike venyttää yläselän lihaksia ja parantaa selän liikkuvuutta.

 

Selän venytys puun kanssa

Ota käsillä kiinni puun takaa ja vie takapuoli mahdollisimman taakse.
Anna hartioiden rentoutua.
Liike venyttää selkää.

 

Varpaille nousu

Aseta sauvat tukevasti maahan.
Nouse seisomaan varpaillesi ja laskeudu jarruttaen alas.
Toista liikettä 15 kertaa.
Liike parantaa jalkojen verenkiertoa sekä vahvistaa pohkeita.

 

Takareiden venytys

Vie toinen suksi eteen ja nosta suksen kärki kohti taivasta ja kallista suoralla selällä eteenpäin.
Vaihda venytettävä jalka.
Liike venyttää etummaisen jalan reiden takaosaa.

 

Rinnan avaus

Aseta sauvat sivuille jalkojen viereen ja vie kädet suorana taakse ja avaa rintakehä.
Vie katse yläviistoon.
Liike venyttää rintalihaksia ja tuo liikkuvuutta rintarankaan.

 

Sauvat alhaalla, selän pyöristys

Ota sauvoista hartioiden levyinen ote ja vie sauvat polvitaipeisiin.
Pyöristä yläselkää ja vie leuka rintaan.
Liike venyttää selän lihaksia ja tuo liikkuvuutta rankaan.

 

 

Käy katsomassa ja tekemässä myös Jumppakissan parin minuutin hyvä venyttelyvideo.

 

 

 

Ota myös vinkkejä Tuki- ja liikuntaelinterveyden asiantuntijajärjestö Tulen erilaisista jumppaohjeista

Jumppaohjeita

JOKIMELONTAPISTE
Melontaretki

JOKIMELONTAPISTE sijaitsee Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon rajamailla. Jokimelontapisteen kontti sijaitsee Sulkavan Pienen Jukajärven rannalla, josta voit omatoimimelojana vuokrata kalustoa. Meillä on kalustoa 13 henkilölle. Ohjattuja melonta retkiä järjestämme keväästä saimaannorppa melonnoista syksyn ruskaretkiin. Viimeinen yön yli ruskaretki on la-su 28-29.9.2024

 

 

Jokimelontapisteeltä pääset kätevästi melomaan suoraan Pienelle Jukajärvelle tai kerrassaan upealle ja ainutlaatuiselle Lieviskänjoelle. Lieviskänjoki on kevyesti virtaava joki ilman koskia. Joen pituus on 6,9km.  Jokea halkoo kolmea kuntaa – Sulkava. Puumala ja Ruokolahti.

 

 

Joen jälkeen on 3km järviosuus, jonka jälkeen saavut Lieviskänkoskelle. Voit päättää retken kauniille koskelle tai sitten jatkaa matkaa Saimaan puolelle Katossselän norppavesille. Jatkaessasi matkaa Saimaan puolelle Lieviskänkoskella on kanto-osuus tien yli. Discover Saimaan kanoottikärry on rannassa käytettävissä.

 

 

Jokimelontapiste on Ruokolahden melontareitin varrelle. Ruokolahden melontareitistä on nettilinkki tämän tekstin lopussa.

 

 

Lähin juna-asema on Imatralla, josta on noin 40 minuutin ajomatka. Järjestämme lisämaksusta kuljetuksen Imatralta melontapisteelle sekä takaisin Imatralle..

 

 

Saimaan Katosselällä järjestämme majoitusta ja ruokailua yhteistyökumppanin kautta. Rantasauna lämmitetään vieraille ja halutessa myös savusauna lisämaksusta. Järjestämme myös kuljetuspalveluita esimerkiksi Katosselältä takaisin jokimelontapisteelle.

 

 

Meillä on myös Lappeenrannan puolella vuokrattavana kaksi yksikkökajakkia ja yksi kaksikkokajakki  Holiday Club Saimaa

Beach House Saimaa n vuokraamossa.

 

 

Tutustu tarkemmin Discover Saimaan melontakalustoon sekä hintoihin

https://discoversaimaa.fi/valinevuokraus

 

Käy katsomassa ohjatut melontaretket

Elämyksien elämys melontaretki 2 pv – Discover Saimaa

Päiväretki meloen Lieviskänjoella – Discover Saimaa

 

Sulkava

Puumala

Ruokolahti

Ruokolahden melontareitti

 

Visit Lappeenranta

Lappeenranta

Vastuullinen matkailu – kestävä kehitys
Melontaretki Saimaalla

Discover Saimaa käy parhaillaan Green Activities vastuullisuusohjelmaa läpi, jotta vuonna 2024 keväällä saamme vastuullisuussertifikaatin.

 

Green Activities on ohjelmapalveluyritysten tarpeisiin räätälöity vastuullisuusohjelma ja -sertifikaatti. Green Activities soveltuu yrityksille, jotka tarjoavat ohjelmapalveluita ulkoilmassa tai työpajoja luonnontuotteita hyödyntäen ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Green Activities on myös Pohjoismaiden ainoa matkailueläinten hyvinvointikriteereitä sisältävä vastuullisuussertifikaatti.

 

Green Activities-sertifikaatin saanut yritys on sitoutunut mm. henkilöstön ja asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvattamiseen, toimintansa ympäristörasituksen pienentämiseen sekä matkailueläinten hyvinvoinnin varmistamiseen.

 

Lähes tuhat matkailuyritystä Suomessa on jo mukana jossakin kestävän kehityksen ohjelmassa ja olemme näin ollen sitoutunut toimimaan vastuullisesti.

 

KESTÄVÄN MATKAILUN PUOLESTA

Jotta matkailuelinkeino pystyy vastaamaan muuttuvaan kysyntään ja turvaamaan tulevaisuutensa, on kehityksen oltava kestävää. Tätä varten Visit Finland on kehittänyt matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun Sustainable Travel Finland -ohjelman ja sillä saavutettavan Sustainable Travel Finland -merkin, joka meillä Discover Saimaalla on päämääräänä 2024 keväällä saada.

 

GreenKey

GreenActivities

VisitFinland

Sustainable Travel Finland

Luontoon

 

Melonta Saimaan saaristossa
Jokaisenoikeudet ja Suomen runsas luonto ja vesistöt antavat erinomaiset puitteet virkistäytyä ja liikkua luonnossa.
Virtuaalimatkailu
jokimelontaa Etelä-Karjalassa
Virtuaalimatkailu- melontaretki Saimaalla
Jokimelontaretki Saimaalla

 

Lähdimme lokakuun 14 pvä perjantaina Lieviskänjoelle kuvaamaan ensimmäistä tulevaa virtuaalimatkaamme. Matkassa oli mukana niinkuin kuvassa näkyy kaksi herrasmiestä. Valokuvaaja ja virtuaalikuvauksista vastaava kuvaaja Markus Kailes on kuvassa vasemmalla ja oikealla kuvassa Jose vastasi melonnosta.

 

Virtuaalimatkailusta vastaava Jenna Tiimo oli omalla yksiköllään liikenteessä ja Taru vastasi matkan kulusta ja järjestelyistä.

 

Kerrassaan mielenkiintoinen päivä ja joki tarjosi taas jälleen kerran parastaan puhtaineen vesineen ja mutkittelevin kurvin. Kerta toisensa jälkeen jokimelontaan on vaikea tylsistyä. Vuodenajat erottuvat selvästi joella ja kasvillisuus yllättää kerta toisensa jälkeen. Sitä kauneutta on vaikea kuvailla ja se on vaan itse koettava.

 

Tulevaisuudessa se on mahdollista vaikka et pääsisi matkaan mukaan jokimelontaretkelle.  Virtuaalimatkailu antaa siihen mahdollisuuden, sillä voit seurata ja osallistua matkalle mukaan vaikkapa kotisohvalta. Tämä uusi aluevaltaus mahdollistaa myös esimerkiksi liikuntarajallisen kokemaan ainutlaatuista matkaa mukavasti kiemurtelevalle joelle.

 

Hyvää alkanutta vuotta ja tervetuloa mukaan seikkailuihin joko livenä tai virtuaalisesti!

HEIKOT JÄÄT ja jään kantokyky

Jään kantokyky

Jään kestävyys lasketaan teräsjään mukaan. Teräsjää on lujaa yhtenäistä virheetöntä jäätä, joka syntyy suoraan vedestä. Teräsjää on suurikiteistä, kiinteää, sekä kirkasta. Teräsjäätä tulee olla vähintään 5 cm mielellään 10 cm, jotta se kestäisi aikuisen ihmisen. Moottorikelkka ja mönkijä vaativat vähintään 15 cm paksuisen jääkannen ja autoilla tulisi liikkua ainoastaan merkityillä jääteillä.

 

 

LUONTO muuttuu ja elää jatkuvasti ja se voi yllättää jäällä liikkujan, kokeneenkin sellaisen.

 

 

Samat jäät, jotka ovat vuosien varrella kantaneet, voivat seuraavana talvena pettää. Eilisen varmuus on tämän päivän arvoitus. Kun kävelet jään päällä, niin huomioi että jokainen talvi piirtää jäälle oman, ennalta-arvaamattoman tarinansa. Jää koettelee jokaista, eikä se suosi kokeneitakaan jäällä kulkijoita.

 

 

Varustaudu vajoamisen varalle

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry

Arctic Natural Products

JOULUN HERKKULAHJAKASSI

Persoonallisesti JOULUHERKKUJA 🤶🎄– Makumatka siniselle Saimaalle!

 

Herkkulahjakassin tuotteet ja tuottajat vaihtuvat vuosittain. Laadukkaat raaka-aineet ja lähituotteet tulevat pientuottajilta Saimaan puhtaasta luonnosta.  Arvostamme paikallisuutta ja yritysyhteistyötä. ♥️

 

Nyt on vuorossa esitellä teille yhteistyökumppanimme ARCTIC NATURAL PRODUCTS.  Arctic Natural Products tuottaa korkealuokkaisia, terveyttä edistäviä luonnontuotteita kuivattuna ja pakastekuivattuna.

 

Marjat löytyvät Järvi-Suomen puhtaista ja puhtaista arktisista metsistä. Luonnollisesti kypsyneet marjat poimitaan käsin ensiluokkaisen laadun varmistamiseksi.

 

 

Herkkulahjakassin tuote on kuivatuista metsämustikoista tehtyä mustikkajauhetta. Mustikkajauhe on voimakasarominen, herkullinen ja helppokäyttöinen.

 

 

Jauhe on tehty mustikoista, jotka on poimittu suoraan Suomen puhtaasta luonnosta, Etelä-Savosta, Saimaan monien järvien ympäröivistä puhtaista metsistä, jossa puhdas ilma, vesi ja luonto ovat tuoneet niihin arominsa. Marjatuotteisiin ei lisätä mitään lisäaineita, joten saat nauttia marjojen puhtaasta luonnonmukaisesta mausta aidoimmillaan.

 

 

Voit hyödyntää kuivattua mustikkajauhetta parantamaan jäätelöiden, hienojen leivonnaisten täytteiden, muffinien, hillojen, hyytelöiden, säilykkeiden ja hedelmäpohjien makua. Käytä myös ruoanlaitossa luonnollisena makeutusaineena. Tai lisää mustikkajauhetta smoothieen, puuron päälle, juomiin jne. Vain taivas on rajana.

 

 

Mustikkajauhe on terveellisiä sen korkean antioksidanttikomponentin vuoksi.

 

 

Ohessa yksi resepti vinkki monista eli ihanan makuiset juustokakkuset. 

 

JUUSTOKAKKUSET mustikkajauheesta 

Pohja:
1 pkt (175g) Domino- tai muita täytekeksejä
50 g voita

 

Täyte:
1 prk (250g) Mascarpone-tuorejuustoa
3 dl kermaa
1 1/2 dl tomusokeria
1/2 sitruunan ohuelti raastettu kuori
4 rkl mustikkajauhetta
vaniljaa myllystä

 

 

Pingota leivinpaperi pienten irtopohjavuokien pohjalle (tai käytä normaalia isoa irtovuokaa) . Laita voi ja  keksit monitoimikoneeseen ja murskaa hienoksi muruksi. Painele seos lusikalla vuokien/vuoan pohjalle. Laita pakkaseen odottamaan.

 

 

Mittaa täytettä varten kaikki aineet vatkauskulhoon. Vatkaa seos napakaksi vaahdoksi. Lusikoi täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Kuumenna vuokaa ulkopuolelta kaasupolttimella tai kuumalla vedellä (varo, ettei vettä mene kakkuun). Pyöräytä vuoan reuna irti ja nosta kakun yli pois. Koristele kakku esimerkiksi marjoilla tai syötävillä kukilla. Kakku leikkaantuu parhaiten hieman lämmitetyllä veitsellä.

 

 

Arctic Natural Products Ltd Oy, Savonlinna, Finland

 

Käy tutustumassa nettisivuilla tarkemmin tuotteisiin

https://www.arcticnaturalproducts.com/

 

Voit tilata herkkulahjakassin sähköpostilla 

 info@discoversaimaa.fi

JOKIMELONTAPISTE – VUOKRAA kajakki tai kanootti
kajakin vuokraus

JOKIMELONTAPISTE sijaitsee kolmen kunnan rajamailla, Sulkava. Puumala ja Ruokolahti. Jokimelontapisteen kontti sijaitsee Pienen Jukajärven rannalla, josta voit vuokrata omatoimimelojana kalustoa. Järjestämme myös ohjattuja melontaretkiä.

 

Jokimelontapisteeltä pääset kätevästi melomaan suoraan Pienelle Jukajärvelle tai kerrassaan upealle ja ainutlaatuiselle Lieviskänjoelle. Lieviskänjoki on kevyesti virtaava joki ilman koskia. Joen pituus on 6,5km. Joen jälkeen tulee noi. 3km järviosuus, jonka jälkeen pääset nousemaan Lieviskänkoskelle. Voit päättää retken kauniille koskelle tai sitten jatkaa matkaa Saimaan puolen Katsoselän norppavesille. 

 

Tutustu tarkemmin Discover Saimaan melontakalustoon sekä hintoihin nettisivujemme  kautta.

https://discoversaimaa.fi/valinevuokraus

 

Yhteistyökumppanimme järjestää Saimaan Katosselällä aittamajoitusta, ruokailutarjontaa, rantasaunaelämyksiä sekä kaluston vuokrausta mm. sähköpolkupyörien vuokrausta.

Kaluston ja miehistön kuljetus takaisin jokimelontapisteeseeen onnistuu lisämaksusta.

Lieviskänkoski – Jokimelontapiste 60€

Reposenniemi (Katosselkä) – Jokimelontapiste 80€

https://katosselankampat.fi/ 

https://katosselankanootit.fi/

 

 

https://discoversaimaa.fi

Melontaa Saimaalla
Melontaa Saimaalla
Welcome Cyclist
Utulan lautturi
TERVETULOA PYÖRÄILIJÄ

 

Discover Saimaa kuuluu mukaan Welcome Cyclist järjestöön.

Tervetuloa pyöräilijä -tunnus (Welcome cyclist) on suunniteltu helpottamaan pyöräilijän elämää silloin, kun hän etsii itselleen sopivia palveluita: niitä paikkoja ja palveluja, joihin pyöräilijä tietää aina olevansa tervetullut, ja jotka tarjoavat hieman tavallista paremmat palvelut pyörän satulassa seikkailevalle. 

 

Pyörämatkailun suosio on kasvussa. Pyörämatkailijat tekevät päiväretkiä, tutkivat pyöräillen kaupunkeja löytääkseen paikallisia helmiä, viilettävät maastopyörällä metsien kätköissä tai kiertävät retkipyörillä ympäri Suomea nauttien vapauden tunteesta, uusista matkakohteista ja upeista maisemista.

 

Tervetuloa Saimaalle pyöräilemään ja järjestämme teille ikimuistoisen pyöräilyelämyksen.

 

Bikeland

Welcome Cyclist

Ellare – Viedään suomalainen luontomatkailu yhdessä maailmankartalle.

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö

Outdoor Active

 

Pyöräretkeläisiä Saimaalla
Saimaan saariston pyöräretkeläisiä

Talviuinti / Avantouinti
Avantouinti

Talviuinnin on kovassa suosiossa nyt,  sillä ne hyvänolon tunteet ja terveysvaikutukset, jotka sen seurauksena syntyvät ovat huikeat. Avannossa käynti on mieltä ja kehoa virkistävä terveysliikuntalaji.

 

Talviuintikausi on onneksi pitkä ja kestää Suomessa arviolta lokakuun alusta aina toukokuuhun asti. Talviuinnilla tarkoitetaan yleensä uimista alle 10 asteisessa luonnonvedessä.

 

Talviuinnilla on tutkitusti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Säännöllisesti uivien perusverenpaine voi laskea merkittävästi, verenkierto ja kudosten aineenvaihdunta parantua sekä solujen vanheneminen hidastua.

 

Mielihyvän tunteen saa helposti jo pelkästään nopealla kastautumisella kylmään veteen. Talviuinti rauhoittaa ja maadoittaa mielen, lisää kehon vastustuskykyä ja vähentää stressiä sekä auttaa nivelkipuihin sekä parantaa unen laatua. 

 

Aloittaminen on vaivatonta ja varustehankinnat maltillisia. Käytännössä tarvitset vain uima-asun, pipon ja tossut, niin niillä pääset jo alkuun.

 

Veteen ei kannata mennä yksin ja sen vuoksi kaveri on hyvä olla matkassa mukana. Useimmissa uintipaikoissa on sen verran porukkaa, että vaikka yksin menisikin paikalle, niin seuraa löytyy ja aina kannattaa kysyä että lähtisikö joku samaan aikaan uimaan. Talviuintipaikoilla saat myös hyviä vinkkejä kokeneemmilta harrastajilta.

Tossut ovat hyvä hankinta ja varsinkin monessa paikassa ei ole lämmitettyä kulkumattoa. Tossut tai kengät ovat tärkeä valita niin, ettei niiden pohja ei luista. Neopreenisukkia voi käyttää myös talviuintitossujen sijaan. Neopreenisukkien kuuluu olla tiukat, jolloin ne pysyvät hyvin jalassa ja lämmittävätkin hiukan uidessa. Toiset käyttävät villasukkia. Täytyy vaan huolehtia, että sukat eivät ole liian liukkaat. Portaiden kädensijat voivat olla jäiset ja monet käyttävätkin neopreenihankoja.

 

Kulkureitti voi olla liukas säänmuutoksista johtuen ja hyvästä ylläpidosta huolimatta. Lämpömatolla tai polulla voi olla jäätä ja lunta, jolloin ne veden kanssa yhdessä voivat tehdä pinnasta vaarallisen liukkaan. Yleisin onnettomuusriski onkin liukastuminen kulkureitillä.

Päähineen pitäminen on tärkeää ja se ylläpitää talviuimarin lämpötasapainoa. Aina ei tarvitse ostaa uutta, vaan pipo tai uimalakkikin kelpaa vallan mainiosti. Päätä ei suositella kastetttavaksi, eikä veteen hyppääminen ole salittua. Ilman päähinettä uiminen sekä erityisesti pään kasteleminen kylmässä vedessä voivat johtaa elimistön alilämpöön. Kylmä vesi voi aiheuttaa päälle kiristyksen tunnetta ja muun muassa laukaista migreenikohtauksen.  

 

Talviuintipaikat ovat usein tuulisilla ja avarilla paikoilla, jolloin tuuli voimistaa pakkasen purevuutta sekä lisää lämmön haihtumista. Pään suojaaminen kylmältä ja viimalta on edellytys miellyttävälle uintikokemukselle.

 

Ensimmäisinä kertoina laskeudu kylmään veteen selkä edellä ja mene portaita/tikkaita pitkin rauhallisesti alas. Voit vedessä ollessasi pitää jalat portailla ja käsillä kiinni portaiden kädensijoista, jolloin pääset heti halutessasi pois vedestä, mikä rauhoittaa mieltä ja auttaa pitämään hengityksen rauhallisena. 

 

Totutellessasi kylmään veteen etsi sopiva hetki, jolloin voit varata portaat itsellesi. Uintipaikassa voi olla kahdet veteen vievät portaat, joista toisista mennään veteen ja toisista tullaan ylös. Noudata sovittua kulkusuuntaa uintiturvallisuuden ja sujuvuuden vuoksi.

 

Veteen laskeutuessasi hengitä suun kautta rauhallisesti ja pitkään ulos. Kylmä vesi voi ensimmäisillä kerroilla aiheuttaa hengen haukkomista sekä tuntua että hengitys  salvaantuu. Katsekontaktilla uimakaveriin on yleensä hengitystä rauhoittava vaikutus. Ei syytä huoleen, jos vesi tuntuu erittäin kylmältä, sykkeesi kiihtyy, sormiasi pistelee, tunnet huimausta tai jälkikäteen ilmestyy punaisia laikkuja ihollesi. Nämä reaktiot ja tuntemukset ovat normaaleja ja poistuvat kun nouset ylös vedestä.

Vedestä kannattaa nousta rauhallisesti ylös. Kylmässä vedessä ihon pintaosien ja lihasten verenkierto heikkenee. Vedestä noustettasi kietaisi ympärillesi pyyhe tai kylpytakki. Se estää veden haihtumista iholtasi ja suojaa tuulelta.

 

Anna ihon ja lihasten lämmetä ja verenkierron elpyä vähitellen. Lämmin suihku ja sauna auttavat kehoasi lämpenemään tasaisesti.

 

Juo vedessä käyntien välissä ja koko uinnin jälkeen vähintään pari lasillista haaleaa tai lämmintä juotavaa. Talviuinnin ja saunassa käynnin yhdistäminen lisää virtsaneritystä ja nesteen poistumista hengityksen ja hikoilun kautta. Kahvi ja tee eivät ole parhaita palautusjuomia, sillä ne lisäävät nesteen tarvetta. Ihmisen janontunne vähenee kylmässä, siksi on tärkeä tietoisesti juoda tarpeeksi.

 

Kylmässä vedessä uimisen jälkeen on tärkeää pukeutua lämpimästi, jotta kehon vilustuminen estyy.  Termospulloon voit pakata lämmintä juomaa, joka helpottaa palautumiseen. 

 

Talviuinti pakottaa elämään hetkessä ja mikäs sen parempaa täällä hektisessä maailmassa, että välillä pääsee kaikista ajatuksista ja kehon rasitustuntemuksista eroon.

 

Nautinnollisia hetkiä!

 

Talviuinti

 

Imatralla Vuoksen Kalastuspuistossa on talvisin keskiviikkoisin naisten sauna klo 16.30-20.30. Pääset pulahtamaan Vuoksen raikkaaseen veteen sekä rentoutumaan maakaasukiukaan lempeisiin löylyihin. Tervemenoa!

NAISTEN SAUNA JATKUU kevätkausi 2023

Myös muita yleisiä saunoja löytyy Imatralta sekä Saimaan alueelta, muun muassa Tuplakasilla on Hossukan Helmessä yksityissauna sekä myös viikottaiset yleiset saunavuorot.

https://tuplakasi-action.fi

Erämelonta elämyksiä Etelä-Karjalassa
Melonta Saimaan saaristossa

Muinaista rajareittiä Venäjän rajalta vaativasti ja vaiherikkaasti vedenjakajalle!

 

Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueella kehitetään uutta laajamittaista erämelontaverkostoa muinaiskarjalaisten vanavedessä!

 

Koemelonnan ja taustatutkimuksen avulla kartoitetaan ja rakennetaan vesireittejä Hiitolanjoen vesistöstä vedenjakajan yli Saimaalle. Kyseessä on pioneeritutkimus, joka etsii vastauksia seuraaviin kysymyksiin: käyttivätkö muinaiskarjalaiset näitä reittejä Laatokalta Saimaalle ja aina pohjoiseen matkatessaan?

 

Onko reittien kulkeminen mahdollista nykyoloissa kanootilla? Saako vaativasta vaeltamisesta uusia reittejä ja erämatkailutuotteita? Matkan varrelta löytyy kulkemisen paikannimistöä, rajamerkkejä, linnavuoria ja kivikautisia asuinpaikkoja. Reittien varrella on monimuotoista luontoa ja luonnonsuojelualueitakin.

 

Reittimme kulki ns. läntistä runkoreittiä, jonka tavoitteena oli kulkea kokomatka eli Hiitolanjoki-Silamusjoki-Torsanjoki-Torsanjärvi-Sarajoki-Sarajärvi-Matkolampi-Loituma-Rako-oja-Haarikko-Saunalampi-Kumpulampi-Parsikkolampi-Ruokojärvi-Perälampare-Taivallampi-Särkilahti. 

 

Käy lukemassa mielenkiintoinen matkakertomus. Tarinan kertojana on lempinimensä saanut Havukka-ahon ajattelija tai paremminkin Havukkavuoren ajattelija a´la Mikko Europaeus. 

Muinaista rajareittiä vaativasti ja vaiherikkaasti vedenjakajalle

Lisää matkakertomusta on tulossa ylihuomenna alkavan toisen runkoreitin seikkailuista. Matka alkaa Hiitolanjoelta entiseltä rajavartiasemalta, joka nykyisin toimii matkailukohteena B&B Hiitolanjoki and Nature Healing Powerhouse. Suosittelen lämpimästi käymään paikan päällä ja paikan isäntäperhe järjestää teille majoituksen, vanhan rajavartiolaitoksen jokisaunan hyvät löylyt, ohjelmaa halutessa ja tietysti lähiruoka elämyksen.

 

Pysy kuulolla ja seuraa Discover Saimaan Instagram Stooria 11.-15.5.2022 ja pääset ajankohtaiseen seikkailuun mukaan!

 

Terveisin Taru

Jokimelontaa Saimaalla
Taru kahlaa Sarajoessa

 

Etelä-Karjalan upeat melontareitit
Rako-ojan kanjoni

 

Erämelontaa Saimaalla
Kerrassaan upeita paikkoja löytyy Etelä-Karjalan erämaasta.

 

KIEHTOVAA EXTREME-MELONTAA HIITOLANJOELLA JA SEN LATVAVESILLÄ
Hiitolanjoen jokimelonta

 

 

Discover Saimaan Taru oli mukana keväällä 2021 Hiitolanjoelle suunnitteilla olevan historiapohjaisen reitistön koemelonnoissa. Kuljimme muinaista rajareittiä vaativasti ja vaiherikkaasti vedenjakajalle.

 

 

Tavoitteena oli kulkea ns. läntistä runkoreittiä  koko matka eli Hiitolanjoki-Silamusjoki-Torsanjoki-Torsanjärvi-Sarajoki-Sarajärvi-Matkolampi-Loituma-Rako-oja-Haarikko-Saunalampi-Kumpulampi-Parsikkolampi-Ruokojärvi-Perälampare-Taivallampi-Särkilahti. 

 

 

Rauhallisen kauniita jokikapeikkoja.

 

 

Matkan varrella oli monenmoisia maisemia kuusikoista rehevämpiin rantoihin, heinikkoisista majavahabitaateista karjan rantalaitumiksi ja viimein itse otuksen pesän ja padon jälkeen selkeämpään yläjuoksuun. Meloimme virtaa vastaan leveitä sekä hyvinki kapeita jokia.

 

 

 

Kapeat joet kiemurtelivat sen verran, että juuri ja juuri kajakki mahtui kääntymään joen mutkissa. Välillä menimme kirjaimellisesti maata pitkin useitakin kilometrejä. Onneksi Mikolla oli kärry mukana, joka helpotti metsätaipaleita.

 

 

Pusankosken myllypadon ohitus tapahtui osittain ikivanhaa telataipale-menetelmää soveltaen. Teloja voisi hyödyntää kulkua helpottamaan esimerkiksi myös Sarajoen siltojen kupeissa.

 

 

Koko retkueemme sai osallistua erämelonnan erikoisreissulla enemmän tai vähemmän välttämättömään pahaan, kirveen, kassaran, retkisahan ja käsiparien komennukseen. Mutta näin matka taas jatkui, myös yksittäisten koivurunkojen yli kapuiltuamme!

 

 

 

Hiitolanjoen jokimelonta
Upeita jokiosuuksia iltaruskossa

 

 

Torsanvuorelta avautuu huikeat poikki järven kantavat maisemat.

 

Torsanvuori on niin ikään hyvin vanha rajavuori, joka on luultavasti jo Pähkinäsaaren rauhan (1323) rajapiste asiakirjassa mainitulla Torsajärvellä. Vuoren laella on yhä näkyvissä Uudenkaupungin rauhan (1721) rajalinjan kalliohakkaukset. Alempaa löytyy myös kalliomaalaus, joka tosin ei läiskämäisenä avaudu symboliikaltaan. Vuoren ympäristö teki jo vaikutuksen luontokartoittajaammekin, jonka mukaan se olisi selvää METSO-ohjelman ykkösluokkaa vanhoine kallionlakipetäjineen, juurakoineen ja maapuineen.

 

 

 

Etelä-Karjalan korkeimman kohdan, Haukkavuoren jylhyyttä. Reitin ehdottomia käyntikohteita.
Etelä-Karjalan korkeimman kohdan, Haukkavuoren jylhyyttä. Reitin ehdottomia käyntikohteita.

 

 

Käy lukemassa Tuuli Hakulisen tekemä artikkeli  seikkailusta, joka kulki muinaiskarjalaisten kaukoreittiä pitkin vesiteitse . Tuuli on luonnonsuojeluliitosta ja on hankkeen koordinaattori.

 

 

? https://www.sll.fi/2021/07/02/kiehtovaa-extreme-melontaa-hiitolanjoella-ja-sen-latvavesilla/

Ei anneta kriisin valua hukkaan
Metsäretki luonnossa koronan aikana

On aika palata perusasioiden äärelle, joita ei korona (Covid-19) eikä tulevat kriisitkään eivät nujerra. Inhimillisyys, kestävyys, vastuullisuus ja luottamus on punainen lanka moneen asiaan.

 

Käänteentekevä muutos on väistämätön. Tulevaisuutta on mahdoton ennustaa. Pitäisikö meidän muuttaa tapojamme kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan?

 

Se mikä ei petä meitä luo luottamusta. Vaatii uskallusta luottaa näkymättömään sekä pehmeisiin arvoihin.

 

Olemassa olevat uhat voivat opettaa meitä vihdoin arvostamaan luontoamme, lähimmäisiämme, elämän pieniä iloja ja niitä yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeitä ammatteja, joita ilman emme pärjäisi.

 

Globaalit kriisit muuttavat ajatusmaailmaan väkisten ja tekevät meistä yhteisöllisempia. Toivottavasti ei osasta kansakunnasta itsekkäämpiä. Itse uskon ensimmäiseen.

 

Maailma muuttuu ja me muutumme maailman mukana. Kaipaamme oikeaa suuntaa. Aikaa ajatuksille ja hyville teoille. Luonnon arvostusta. Nopeutta emme mielestäni tarvitse enää lisää, vaan maailmasta pitää tehdä parempi paikka. Vuosikymmenen alussa pienikin suunnanmuutos voi näyttää suurelta lopussa. Ei anneta kriisin valua hukkaan.

 

Talviretki metsässä
Valoa pimeyteen. Vaikka ei määränpäätä näy, niin vahvasti vaan eteenpäin. Kompassi näyttää suunnan myös kestävään kehitykseen. https://www.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/julkaisut/kompassi
Hyvää uutta vuotta 2022!
Saimaan talvi

Vuoden ensimmäinen päivä tarjosi parastaan Saimaalla. Hiihtoretki lumiliukukengillä Lammassaaren kodalle. Matka kulki jäätä pitkin ja osittain metsässä testiryhmän kanssa suksien eri ominaisuuksia kokeillen maanmuotojen mukaan. Oli loivempaa ja jyrkempää mäkeä sekä tasamaata umpihangessa. Meillä on muuten vuokralla näitä suksia Vuoksen Kalastuspuistossa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan ja mahdollisesti löytämään uusi ihana talviharrastus.

 

Talviretkellä evästauko on usein retken yksi kohokohta. Tällä kertaa pakkasimme makuisan lohikeiton ruokatermokseen ja herkullinen lounas oli hetkessä valmista. Kätevää eikös vain? Termospulloissa oli tällä kertaa valmiiksi keitetty kahvi ja nuorisolle kaakaota. Esivalmistelut helpottaa kummasti retkiruokailua, jos haluaa säästää aikaa tauolla ja panostaa itse retkeilyyn enemmän aikaa.

 

Päivät pitenee, kevään tuntua oli ilmassa ja samalla hetkellä keskitalvi muistutti itsestään kun sormissa kylmä viiva tuntui pistelevänä kipuna, kun tallensi upeita hetkiä ”filmirullalle”.

 

Aika juoksee, filmirulla kertoo muun muassa sen. Muistan nuoruudessa, miten oli jännittävää odottaa sitä päivää kun valokuvat valmistuvat ja oli aika lähteä valokuvaliikkeeseen niitä hakemaan. Ei malttanut edes kotia asti mennä, vaan pikavilkaisu liikkeessä oli joka kertainen rutiini. Kuvia ei editoitu eikä deletoitu. Kaikki oli todellista totta ja säilyi niin. 

 

Ennen kaikkea kuitenkin on parasta lähteä luontoon ja kokea sekä painaa ne mielikuviin ne upeat hetket. Aika, jonka olen luonnossa kulkenut, ei ole koskaan ollut ”hukkaan heitettyä” aikaa tai muusta pois. Ne retket ovat aina olleet oikeita hetkiä oikeissa paikoissa. Näillä mietteillä on hyvä jatkaa uutta vuotta.

 

Kaikkea parasta vuodelle 2022!!!

 

Taru

 

hiihtoretki OAC karvapohjasuksilla
Lumiliukukengät toimivat loistavasti myös järven jäällä.

 

Metsäretkellä Saimaan saaristossa
Metsän suojassa tuulen humina kiehtoo.

 

Saimaalla on upeaa hiihtää
#tarunjäljillä

 

Lohikeittoa evääksi retkelle suoraan Kalastuspuistosta.
Räiskyvän hyvää savulohikeittoa.
YHTEYSTIEDOT

Discover Saimaa

Y-tunnus 2497697-2

OTA YHTEYTTÄ
Anna nimesi.
Kirjoita viestisi.

VERKKOLASKUTUSOSOITE

Discover Saimaa

Y-tunnus: 2497697-2
E-laskuosoite 003724976972

E-laskujen välittäjätunnus OKOYFIHH

C/o Vuoksen Kalastuspuisto

Varpasaarenpolku 12

55120 Imatra

info@discoversaimaa.fi