Menu
Discover_saimaa_talvi

Sääksi eli kalasääski

🦅 Tiesitkö, että sääksi, vanhemmalta nimeltään kalasääski, on todellinen on kosmopoliitti? Se on levittäytynyt lähes koko maapallolle! Suomessakin näitä upeita lintuja pesii Etelärannikolta aina Lappiin missä vain on sopivia kalavesiä ja pesäpaikkoja tarjolla.

 

Sääksen elämää on seurattu tarkasti jo vuodesta 1971 lähtien, ja iloksemme viime vuosien aikana sääksikanta on pysynyt vakaana. Tiesitkö, että Suomessa pesiviä sääksiä arvioidaan olevan noin 1200 paria?

 

Mutta tiedätkö, miten erottaa sääksikoiraan ja -naaraan toisistaan? Naaras on yleensä kooltaan suurempi ja rakenteeltaan tukevampi, ja sen rintavyö on näyttävämpi kuin koiraalla.

 

Sääksi on todellinen kalasankari, sillä sen ravinto koostuu lähes pelkästään kaloista. Ja millaisia pesiä nämä linnut rakentavatkaan! Risuista ja oksista koostuvia suuria risulinnoja, jotka voivat sijaita niin puun latvassa kuin kallioisilla metsäalueilla tai vesistöjen rannoilla.

 

Sääksi munii yleensä kolme munaa, ja haudonta-aika kestää noin viisi viikkoa. Ja kun poikaset ovat lentokykyisiä, ne lähtevät pesästä noin 7-8 viikon ikäisinä.
Mielenkiintoista, eikös?

 

 

Kalasääski sääski saimaa lintubongaus lintu lintuharrastus
Kalasääski

🦅✨ Sääksen pesät piilottelevat syvällä metsien kätköissä, kilometrien päässä saalistusvesiltä. Mutta tiedätkö, että jos pesä säilyy puussa, se voi olla asuttuna jopa vuosikymmeniä?

Viime vuosina on ilo huomata, että sääksi on vähitellen palannut pesimään myös suurten järvien rannoille ja saariin. Sääksen pesä sijaitsee aina korkeammalla ympäristöönsä nähden, ja siitä on oltava esteetön näkyvyys kaikkiin suuntiin.

Järvien rantapesillä ja vaarojen rinteillä sääksi hyväksyy taustapuiden ohikasvun, kunhan näkyvyys säilyy esteettömänä. Soilla sääksen pesäpuiksi kelpaavat jopa 4–5 metriä korkeat, vankat räkämännyt, joista avautuu lintujen tarvitsema avoin näkymä.

Tässä sääksen omaperäisessä elinympäristössä pesät voivat sijaita talousmetsässä, suonreunassa, kankaalla, järven rannassa tai matalapuustoisella rämeellä. Mutta oli sijainti mikä tahansa, sääksen pesä on aina korkealla, tarjoten linnulle parhaan mahdollisen näköalan ympäröivään maailmaan. 🌲💦

kalasääski sääskenpesä sääksi
Kalasääsken pesä

Kalasääsket asustelevat myös Saimaalla. Jos retkeilet tai melot Saimaalla, niin kannattaa katsella välillä taivaalle sillä voi olla että näet tämän kerrassaan upean linnun lentelevän hienosti.

Entä haluatko lähteä meloen bongailemaan sääksi Saimaalta? Meidän kautta voit vuokrata kajakit ja kanootit melontaretkille. Järjestämme myös opastettuja melontaretkiä. Käy kurkkaamassa tarjontaamme oheisesta linkistä.

Melontaretket

 

Sääksi Livestä voit seurata lähietäisyydeltä miltä sääksiperheen kevätarki näyttää”

 

#Luonto #Sääksi #Kalasääski #Lintu #Lintuharrastus #Pesäpaikka #Luontolive #Sääksilive #Wwf #Tarudetravels #Saimaa #Discoversaimaa

YHTEYSTIEDOT

Discover Saimaa

Y-tunnus 2497697-2

OTA YHTEYTTÄ
Anna nimesi.
Kirjoita viestisi.

VERKKOLASKUTUSOSOITE

Discover Saimaa

Y-tunnus: 2497697-2 
E-laskuosoite 003724976972

E-laskujen välittäjätunnus OKOYFIHH

 

C/o Vuoksen Kalastuspuisto

Varpasaarenpolku 12

55120 Imatra

info@discoversaimaa.fi