Menu
Discover_saimaa_talvi

Maailma myllerryksessä, osa 1

 

Maailma myllerryksessä osa1


Ranskan 
Chamonixissa elämä oli vielä lauantaina koronaviruksesta huolimatta suhteellisen normaalia. Olimme Italiasta vain 11km pitkän Mont Blancin tunnelin toisella puolella. Kontrasti on suuri Italian ja Ranskan välillä.

 

Italian puolella kaikki hiihtokeskukset olivat olleet kiinni jo viikon päivät. Chamonixin hiihtokeskus oli normaalisti auki ja rinteessä näkyi rutkasti vielä laskettelijoita.

 

Katukuvassa ihmiset liikkuivat kaduilla, eivätkä käyttäneet maskeja. Ravintoloissa oli ihmisiä, hieman normaalia vähemmän kylläkin. Matkoja oli peruttu jo aika paljon, mutta paikan päällä olevilla elämä oli suhteellisen normaalia. Marketista wc-paperi oli kylläkin loppu ja pastahyllyt ammoittivat aikalailla tyhjyyttään. Varautuminen karanteeniin oli jo aloitettu myös Chamonixin kylässä.

 

Lauantai-illasta myöhään Ranska ilmoitti tiedotteessa kaikkien hiihtokeskuksien, palveluiden, tapahtumien ja putiikkien sulkemisesta. Hiihtokeskuksien vuokraamot olivat ainoastaan auki palautusta varten jo vuokratuista välineistä. Ruokakaupat ja apteekit saavat olla auki. Tilanne muuttui hyvin nopeasti.

 

Olimme seuranneet tilannetta jatkuvasti television ja internetin välityksellä ja tämä ei tullut meille yllätyksenä, sillä Italiassahan oli ollut jo hyvin pitkään tiukat toimenpiteet.

 

Sunnuntaina hiihtokeskuksen parkkipaikka oli täynnä autoja. Hissit olivat sulkeutuneet lopullisesti tämän kauden ajaksi. Ihmiset kulkivat porukoilla pitkin rinnettä ja vuoristoa, osa kulki lumikengillä ylös ja osa suksilla skinnaten. Kylässä ihmiset viettivät aikaa huolettomasti ja marketit olivat tupaten täynnä ihmisiä ostamassa kaikkia mahdollisia arkielämän tuotteita. Me pysyteltiin tiukasti omissa oloissamme. Vain ja ainoastaan autolla poikkesimme pienemmässä marketissa ostamassa välttämättömät tuotteet. Ihmiset eivät selvästikään vielä osanneet ajatella miten nopeasti asiat muuttuvat ja etenevät. Karanteeni alkoi Chamonixin laaksossa.

 

Maanantaina Chamonix oli jo hiljentynyt ja ihmiset kaikkosivat, vaikka aurinko paistoi upeasti vuoren rinteille. Ihmiset koittivat saada matkoja siirrettyä pikaisesti ja lentoyhtiöihin oli vaikea päästä läpi minkäänlaisilla yhteydenotoilla. Eläinlääkärissä oli ulkona jonottavia ihmisiä koirien kanssa, että saavat pikaisesti tarvittavat lääkitykset eläimille kotimatkaa ajatellen. Yksi ihminen ja eläin kerrallaan sisään ja hyvinkin pikaisesti ulos. Naapuritaloista autot ovat kadonneet ja metsäreiteillä näkyy harvakseltaan muita ulkoilijoita.

 

Maanantaina julkaistiin myös ulkona liikkumiskielto, joka käsitti ulkoilua vain ”kevyesti”. Rinteessä oleskelu kiellettiin mm. loukkaantumisriskin vuoksi. Sairaaloissa on jo riittävästi mietittävää, miten selvitään hoidettavista potilaista tulevaisuudessa.

 

Maanantaina illasta Ranskan Presidentti Macron toi puheessaan esille ulkona liikkumiskiellon. Ruokakaupat ja apteekit pysyvät auki ja sinne on syytä mennä vain itsekseen eikä isommalla porukalla yhdessä. Hän puhui myös, miten sosiaalinen etääntyminen ei tarkoita sosiaalista eristäytymistä. Soittakaa läheisillenne ja puhukaa heidän kanssa vaikka ette pysty tapaamaan heitä.

 

Macron ilmoitti, että Ranskan rajat suljetaan seuraavana päivänä eli tiistaina klo 12. Viimeistään nyt ihmiset heräsivät ajatukseen, että on välittömästi lähdettävä Chamonixin aavekylästä kotimaahan, jos meinaa keretä rajan yli ennen niiden sulkemista. Moni raja oli jo suljettu ja Suomeen pääsy alkoi olla todella haastavaa. Lentoyhtiöt peruuttavat toinen toistaan peräkkäin lentoja ja varmuutta ei enää ollut mistään. Karanteeni sanottiin kestävän 15 pvä. Kukaan ei varmastikaan todellisuudessa tiedä miten pitkään se jatkuu. Kaduilla aiemmin huhupuheet kertoivat karanteenin kestävän jopa 45pvä:ää.

 

Osa jäi Chamonixiin ja varsinkin ulkomaalaiset, jotka siellä asuvat säännöllisesti. Osa kausilaisista pakkasi pikaisesti tavarat ja toivoi, että pääsee vielä rajojen yli autoilla. Kaikki tapahtui kuin nopeutetulla filmillä, Chamonix hiljeni ja vuoret? jäivät illan hämärässä taakse.

 

 

Italian puolella karanteeni jatkuu ja lopusta ei ole tietoa. Tällä hetkellä italian uutisissa odotetaan vielä epidemian kasvua ja ensi viikon jälkeen odotetaan käännekohtaa epidemian kasvun suhteen väheneväksi. Karanteenin loppumista ennustetaan muutaman viikon päähän, mutta kukaan ei tiedä todellista vastausta.

 

 

Kadut ovat tyhjiä ja piazzat eli torit autioita. Liikkuminen on sallittua vain ja ainoastaan taskussa olevan printatun paperisen kulkuluvan kanssa. Italian kansakunnan kriisiä läheltä seuratessa tuntuu hurjalle. Kukaan ei pysty ennustamaan miten tästä selvitään. Italia ja sen karanteeni toimii, koska suurin osa italialaisista noudattaa sääntöä pysyä kotona.

 

 

He lähtevät ruokakauppaan ja töihin, kenelle sitten työnteko sallitaan kodin ulkopuolella. Italialaiset tekevät valtavia uhrauksia parhaillaan arkeen ja vapauteen. He taistelevat yhdessä kansakuntana yhteisen hyvän puolesta.

 

 

Maailma pyörii edelleen radallaan ja isoja muutoksia tapahtuu parhaillaan sekä osa muutoksista varmasti jää pysyviksi. Pahimmasta vaiheesta varmastikin päästään yli, vaikka kukaan sitä ei pysty ennustamaan miten pitkään se vie ja mitkä ovat seuraamukset.

 

Tällä hetkellä meistä jokainen joutuu luopumaan jostain tutusta toimintatavasta. Nyt on kuitenkin hyvä keskittyä pitämään huolta toisistamme sekä panostamalla epidemian tainnuttamiseen. Jokainen voi itse vaikuttaa omalla toiminnallaan ja vastuun kantamisella tässä tilanteessa.

 

 

Me olemme parhailllaan maata pitkin menossa kohti kotimaatamme. Matka on sujunut ongelmitta hyvien reittivalintojen ansiosta hyvässä porukassa ja hengessä.

 

 

Karanteeni Suomessa alkaa pian ja sitten on hyvin aikaa suunnitella kaikkia mahtavia luontoelämysmatkoja, joita tulemme toteuttamaan tulevana kesänä Saimaan alueella️ ja syksyllä Lapissa Inarin alueella.

 

 

Voimia kaikille ja pitäkää huolta toisistanne 

YHTEYSTIEDOT

Discover Saimaa

Y-tunnus 2497697-2

OTA YHTEYTTÄ
Anna nimesi.
Kirjoita viestisi.

VERKKOLASKUTUSOSOITE

Discover Saimaa

Y-tunnus: 2497697-2 
E-laskuosoite 003724976972

E-laskujen välittäjätunnus OKOYFIHH

 

C/o Vuoksen Kalastuspuisto

Varpasaarenpolku 12

55120 Imatra

info@discoversaimaa.fi