Menu
Discover_saimaa_talvi

Maailma myllerryksessä

Ei anneta kriisin valua hukkaan
Metsäretki luonnossa koronan aikana

On aika palata perusasioiden äärelle, joita ei korona (Covid-19) eikä tulevat kriisitkään eivät nujerra. Inhimillisyys, kestävyys, vastuullisuus ja luottamus on punainen lanka moneen asiaan.

 

Käänteentekevä muutos on väistämätön. Tulevaisuutta on mahdoton ennustaa. Pitäisikö meidän muuttaa tapojamme kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan?

 

Se mikä ei petä meitä luo luottamusta. Vaatii uskallusta luottaa näkymättömään sekä pehmeisiin arvoihin.

 

Olemassa olevat uhat voivat opettaa meitä vihdoin arvostamaan luontoamme, lähimmäisiämme, elämän pieniä iloja ja niitä yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeitä ammatteja, joita ilman emme pärjäisi.

 

Globaalit kriisit muuttavat ajatusmaailmaan väkisten ja tekevät meistä yhteisöllisempia. Toivottavasti ei osasta kansakunnasta itsekkäämpiä. Itse uskon ensimmäiseen.

 

Maailma muuttuu ja me muutumme maailman mukana. Kaipaamme oikeaa suuntaa. Aikaa ajatuksille ja hyville teoille. Luonnon arvostusta. Nopeutta emme mielestäni tarvitse enää lisää, vaan maailmasta pitää tehdä parempi paikka. Vuosikymmenen alussa pienikin suunnanmuutos voi näyttää suurelta lopussa. Ei anneta kriisin valua hukkaan.

 

Talviretki metsässä
Valoa pimeyteen. Vaikka ei määränpäätä näy, niin vahvasti vaan eteenpäin. Kompassi näyttää suunnan myös kestävään kehitykseen. https://www.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/julkaisut/kompassi
Italian kirjeenvaihtajan kuulumisia
Italiassa lumihuippuisia vuoria

Italy is facing the pandemic situation with regional lockdowns. Each Italian region (20 regions) have its own color, white (everything open, almost normal life), yellow ( shops , restaurants open and possibile to travel in all the region ) , orange (  soft lockdown: shops , restaurants open and not possibile to travel in all the region but lockdown in your residence municipality) , red (  hard lockdown: shops , restaurants all closed and not possibile to travel in all the region but lockdown in your residence municipality).

 

In any case from 22pm to 5 pm you cannot go out from home (curfew) and in orange and red color region bar are open only for takeaway. The situation have just changed and today there are only 4 red (Val Aosta, Sardegna , Puglia , Campania ). The economic crises is not really felt but really badly are going some sectors like touristic , restaurants, some shops …. The big uncertain is for the summer season . The forecast is that some open will be for the tourism but might be in June or July. The government is helping giving some money to the companies that lost income 2020 compare to income 2019 , minimum 1.500 . Some help is coming from the regions too. So all together the money helping is around an average of 4/5.000 since nowadays.

Elämän raiteet
Elämä

Vuosi koronapandemian kourissa on muuttanut monen elämänkulkua. Osalla meistä maailma on myllerryksessä edelleen. Kotimaassamme tilanne on varmasti yksi maailman parhaimpia. Suomessa on hyvä olla. Monesssa muissa maissa elämän saaminen takaisin vaihtoraiteiden kautta uusille raiteille on edelleen pahasti eksyksissä, eikä määränpäätä ole vielä näkyvissä.

elämä
Elämän suuntaa haistellessa.

Toivottavasti sinun kohdallasi on oikea raide löytynyt. Saman vanhaan aikaan mitä elimme vielä reilu vuosi sitten on menneisyyttä. Elämään ennen korona pandemiaa ei ole enää paluuta. Aukon on täyttänyt uudet toimintatavat ja uudet näkemykset elämästä. 

Toisien kohdalla voi olla niin, että elämän raiteiden vaihto on vielä hakusesssa. Ei se niin mene, ettei se jotenkin mene, joten joka tapauksessa jokaisen elämä löytää omat uudet raiteet, vaikka vaihto hieman kestäisikin pidempään. Kiskot eivät kadota kulkijaa, vaan kuljettavat vakaasti eteenpäin uusille elämänmakuisille raiteille, jonka mausteena ovat uudet elämäntavat sekä uudet seikkailut. 

Elämä matkustaa eteenpäin rajoituksista huolimatta, jotka alkavat pikkuhiljaa vapautumaan ja kohta saamme kokea fyysisten kohtaamisten euforian. Niitä päiviä odotellessa on helppo hymyillä.

purjehdus
Vastatuuli vahvistaa.

 

#elämä #uudet seikkailut #elämänraiteet 

Lockdown freedom
Bora tuuli

The lockdown freedom has started in Italy. Still the regional boarders are closed for all the month. The hope is that after the 3rd of June we will be able to travel in all Italy or at least between the low coronavirus effect ratio regions.

Beaches are open but mostly people are skeptic to go to the seaside.  Trieste center looks quite empty considering the low number of people around and the lots of free parking places.

An interesting help comes from the Italian government about buying a bike or an electric skate or similar. 60% of cost will be covered by the government up to a limit of 500€. You need to be resident in a town of at least 50.000 people . I will buy one and for sure I will appreciate the economic help!

Triesten upeat maisemat
Triesten upeat merelliset maisemat lähivuorilta. Kelpaa Willynkin katsella huikeita näköaloja.
Italian kirjeenvaihtajan kuulumisia
Milanon rautatieasema

 

Slowly Italy is moving from the long lockdown. You easily see more people around, everybody with musks and gloves. Cues starts to be normal to get in groceries. Coffee is possible to have as take away and also restaurant food. Carefully police take care that rules are followed. With this nice spring season lots of people are having nice walking, trekking and in the regions where is allowed, people go rock climbing.

Hardly will be removed the regions boarders limits. The only permit to move to another region is related to job reasons. People are ready to go beaching, but unfortunately is allowed only to go swimming but no to rest on the shore. Sailing and boat fishing is also allowed, but anchoring is forbidden. Sailing and fishing are considered sports, anchoring is consider relaxing and not sports. Hopefully after the 18th all shops should open , if the corona virus fight is still going well.

Karanteeni elämää Italiassa
Karanteenielämää

Italiassa jatkuu pääpiirteittäin samanlainen karanteeni elämä. Sairastavuus- ja kuolleisuusluvut ovat olleet laskussa, joka helpottaa hieman tilannetta. Pohjois-Italiassa on osittain kevennetty karanteenia. Tietyillä alueella saa mennä jo ulkoilemaan. Se parantaa ihmisten mielen laatua ja pääsee vastaanottamaan kevättä ulkoilmaan. Tällä hetkellä omista kodista saa liikkua 500m.

4.5 pitäisi tulla lisää “vapautta”. Erilaisia liikuntamahdollisuuksia ollaan avaamassa. Muun muassa kiipeilyä suunnitellaan sallittavaksi maskien kanssa. La Sportiva urheiluvälinevalmistaja onkin aloittanut ensimmäisenä suunnittelemaan urheiluun sopivien maskien valmistamisen: https://www.lasportiva.com/it/la-sportiva-presenta-la-sua-prima-mascherina-igienica-e-sostenibile

Tuuli on taas alkanut puhaltamaan. Bora-tuuli on saapumassa. Veneen tuulimittari kertoo sen. Bora-tuuli on paikallinen vahva koillistuuli. Tuulen kesto toteutuu parittomien päivien syklissä. Eli joko se kestää yksi, kolme, viisi jne..päivää. Bora tuulen kun kokee, niin ei ihan hetkeen hätkähdä kovasta tuulesta.

 

Elämää karanteenien jälkeen
Upea hiekkaranta houkuttelee uimaan majapaikassa.

Viikonloppuna olimme siskon ja siskon pojan kanssa Saimaan saaressa. Karanteenin jälkeen ei ole tullut muita ihmisiä tavattua. Siskon kanssa olemme onneksi olleet tekemisissä. En muista milloin rantasauna ja kylmässä Saimaassa uiminen olisi tuntunut yhtä hyvälle. Viimeisestä sauna kerrasta on kauan, se taisi olla saman tyylisellä porukalla.

Joulusaunan ainakin muistan. Siellä yhdistyy jännästi äärilaidoistaan eri vuodenajat, ainakin meille. Itse tehdyn ja kesällä pakastetun vastan tuoksu sekä sen lehtien piiskaava tunne iholla saa juhannuksen mieleen. Puolestaan pelkkä kynttilöistä hehkuva jouluvalaistus saunassa saa saunojan joulumielelle. Puhumattakaan siitä joulumielestä joka meillä on.

Lauantaina kävimme urheilukentällä treenaamassa. Hiljaista oli kuin huopatossutehtaalla. Metsäpoluilla näkyi ihmisiä ja pyöräilijöitä. Saimaan rannoilla näkee myös lenkkeilijöitä. On hienoa miten moni jatkaa luonnossa liikkumista koronasta huolimatta. Toiset ovat taas löytäneet luonnon uudelleen pidemmän tauon jälkeen ja sitten ovat uniikit luontoihmiset, ketkä ovat löytäneet luonnon salat “ensi kertaa”. Ja se on mielestäni todella upeaa. Ja toivottavasti nämä uudet väliaikaiset muutokset jäävät pysyviksi. Korona  on vaikuttanut meihin monin positiivisin ajatuksin, vaikka sitä on vaikea tässä myllerryksen keskellä havaita ja ymmärtää. Ihmisen mieli on vaan sellainen.

Nyt kun aika juoksee eteenpäin ja pahin shokki maailman menosta on kulkenut ohi, niin voimme nähdä selvemmin positiivisten muutoksien vaikutukset. Muutoksia mitä meissä jokaisessa sekä ympärillämme tapahtuu. Positiivisten asioiden havaitseminen ohjaa meitä ajattelemaan asioita uusin näkemyksin.

Itse olen huomannut paljon positiivisia sivuvaikutuksia. En käy nyt niitä tässä luettelemaaan, sillä niitä on kertynyt  jo niin paljon, että et jaksaisi lukea tätä kirjoitustani loppuun. Ehkä tämä herättää myös sinut hetkeksi käymään mielessäsi positiivisia asioita. Edes pikakelauksella. Se helpottaa. Kannattaa kokeilla.

Positiivisia ajatuksia sinne ja kaikkea parasta!

Viimeinen päivä karanteenissa
Lemin särä

 

Tänään oli sitten viimeinen päivä sekä ilta karanteenissa. Elämä ei tällä hetkellä kovin muutu, ainakaan niin kauan kun olen täällä Etelä-Karjalassa. Tähän karanteeni elämään on jo jollain tavalla tottunut. Täällä Suomessa on ollut iso helpottava asia, että pääsee ulos veden äärelle hengittämään raikasta ilmaa. Aikataulujen suhteen saan keskittyä rauhassa opintoihin ja oman yrityksen eteenpäin viemiseen. Nyt on hyvää aikaa kehittää ja kun on aikaa ajatuksille.

 

Ranskassa on ollut nyt jo kuukauden tiukka ulkonaliikkumiskielto. Tänään tuli tieto toisesta kuukaudesta eteenpäin. Olen tyytyväinen Saksan tiukasta karanteenijaksosta huolimatta, että pääsin pois sieltä Suomeen ja perheeni lähelle.

 

Huomenna aktivoidun sovitusti sairaanhoitaja töiden suhteen. Karanteenin alettua Suomessa 2vko:a sitten, sovimme että selvitämme asiaa (eli sairaanhoitajan tarvetta) sitten kun se tulee ajankohtaiseksi karanteenin päätyttyä. Tällä alueella on ainakin vielä hyvä tilanne ja koronavirus ei ole päässyt riehumaan.

 

Jos koronavirus ei olisi iskenyt puukon omaisesti, niin tällä hetkellä olisin oppaana Italiassa Cinque Terrellä. Tämän kevään suunnitelmiin kuului myös huhtikuussa työmatka Norjaan työmatkalle.Matkasuunnitelma oli todella houkutteleva. Lyngenin off-piste hiihtoviikko siirrettiin ensi vuodelle. Se lämmitti mieltä, että kaikki matkat eivät tulleet perutuksi. Joten ainakin ensi vuonna on töitä suunnitteilla :-). 

 

Norjasta oli tarkoitus jatkaa Kilpisjärvelle ja sieltä asiakkaiden kanssa kolmen valtakunnan rajalle hiihtovaeltaen Ruotsiin ja Norjaan. Myös se reissu siirtyy onneksi ensi vuodelle. 

 

Sitten loppukevät ja kesän alku oli Italiassa purjehdus- ja  kiipeilymatkojen vuoro. Ne matkat peruuntuivat kaikki. Kesä olikin sitten jo suunniteltu Saimaan alueelle.

 

Nyt karanteenien aikana on ollut hyvää aikaa suunnitella kesää ja syksyä. Ainakin loppukesän matkat Saimaalla toivon toteutuvan. 

 

Täällä “karanteeni”kodissani on muuten mennyt kaikki hyvin ja palvelu on ollut ensiluokkaista. Ruoka on toimitettu autotalliin joka päivä. Siskon perhe on käynyt tervehtimässä ulkona. Terassilta käsin heidän kanssa pystyn heidän keskustelemaan. Ja on todella mukava nähdä ihmisten kasvoja, sillä Saksassa kasvot olivat täysin näkymättömissä.

 

Etelä-Karjalan kotini on tällä hetkellä mielenkiintoinen kohde minulle/itselleni. Alun perin tämän talon tilalla oli isäni lapsuuden talo. Myöhemmässä vaiheessa se purettiin ja ukkini muutti tähän taloon ja lapsuusmuistot löytyvät täältä. Viihdyn hyvin täällä Imatralla, Helsinkiin verrattuna hiljaista on kuin huopatossutehtaalla. 

 

Kodin autotalliin on tullut joka päivä toimitus. Toimituksessa on ollut pääsääntöisesti ruokaa ja useasti valmis “home made” päivällinen. On varsinainen karjalainen pitopalvelu, joka on lähtöisin kylläkin vanhemmiltani.  Kassissa on tullut mukana useampana päivänä myös Natusen Rieska. Rieskapussin kyljessä RIESKA  teksti. Teksti on Kaisan kirjoittama. Kaisa on lapsuuden ystävämme naapuritalosta. Kaisan äiti leipoi siihen aikaan kotona näitä samoja rieskoja torille myyntiin. Tuoksu rieskoista on jäänyt muistoon. Siskoni oli leipomon kaupassa niitä myymässä. Nykyisin toiminta on onneksi kasvanut ja Helsingistä myös on mahdollista ostaa Natusen tuotteita ja mikä saa hymyn huulille. Tuoreen rieskan maku voin kanssa on niin herkullista, että melkein voisi syödä koko leivän kerralla. Lapsuus tulee mieleen. Näitä leipiä tullaan nauttimaan myös Discover Saimaan retkillä 🙂

 

Natusen rieska

Natusen rieska

 

Suomessa saa ulkoilla, vaikka on karanteenissa. Se teki kyllä tästä jaksosta helpon. Luonto herännyt kevääseen. On ihana päästä aamulenkille veden äärelle katsomaan veden pintaa. Välillä se on rasvatyyni ja puolestaan sitten aallon harjat teräviä, niin kuin Saimaalla ne ovat. Illasta pyörälenkki antaa mielelle elämää. Luonto on muuten jännä, kun se ei piittaa meidän huolistamme. Vihreä väri puskee läpi harmaan talvikauden. Kesä tulee joka tapauksessa. Luonto rauhoittaa. 

 

Vuoksi 

Niin kuin kevään tulo tuo luonnossa uuden kasvun. Niin sillä kasvun voimalla luonto auttaa meitä ja ajatuksiamme myös uuteen kasvuun.

 

Anteeksi antaminen

COVID-19 ja miten se vaikuttaa meihin ihmisiin. Ja muun muassa siihen miten tässä tilanteessa korostuu yhteinen huolenpito ja välittäminen toisistamme. Maailmaa koskettava katastrofi herättää ihmiskunnassa sekä ihmisten käyttäytymisessä pysyviä positiivisia että negatiivisia vaikutteita.

Ympäristön tuomat vaikutukset tuovat uuden virittyneen paineen ja pelonkin. Miten me saamme uudessa tilanteessa arjen pyörimään? Siihen ollaan jo varmasti saatu oma rytminsä. Ihmisethän ovat nopeasti sopeutuva, ainakin pakonomaisissa olosuhteissa. Monella tulee taloudellisen paineen aiheuttama ahdistus. Muutoksia tulee väkisin ja muutoksien kanssa on elettävä. Miten henkisesti tästä mennään eteenpäin, kun tilanne ja tulevaisuus on epäselvä? Jokaisen pitää elää epämukavuusalueella ja hyväksyä tilapäinen epävarmuus tulevasta. Kukaan ei tiedä varmaa tulevasta, koska sitä on vaan kaikista vaikeinta ennustaa.

Positiivisena asiana voisi nähdä perheiden ja ystävien yhteisen ajan lisääntymisen sekä yhteydenpidon. Monella on varmasti ollut haasteena perheen yhteisen ajan vähyys arjen pyörittämisen keskellä.  Kotona on nyt enemmän aikaa olla yhdessä perheen kanssa. Tuoko se kuitenkaan enemmän iloa ja helpotusta arkeen? Kiire voi jatkua kotonakin, kun töitä pitää tehdä ja ympäristö voi olla rauhaton.Tähänkin todennäköisesti totutaan ja luovuus nousee isoon rooliin kodin sisällä oleviin käytäntöihin. Ainakin näin olen aistinut.

Parhaillaan nähdään jo nyt avioerotilastojen muutokset Kiinassa sekä Italiassa. Yhteiselo ja arjen pyörittäminen eristyksissä ei välttämättä tuokaan positiivisia asioita. Uusi tilanne aiheuttaa paineita, joita voi olla vaikea kestää tässä maailman hulluuden keskellä.

Kun ei saa omaa tilaa ja aikaa, omille ajatuksille syntyy helposti ristiriitatilanteita. Tiukkoihin ulkonaliikkumiskieltoihin ei ole aiempaa kokemuspohjaa. Tilanne on kaikille uusi ja häkellyttävä. Tilanteet eskaloituvat ja ei ole tilaa antaa anteeksi. Tekeekö koronapandemia ihmisten välisiin suhteisiin myös epidemian?

Ihmiset ovat välillä periksi antamattomia. Voisiko anteeksiannon mahdollisuudelle antaa useammin tilaisuuden. Anteeksi on vaikea sanoa, ainakaan jos ei ole tottunut sanomaan sitä sanaa. Anteeksianto on vielä vaikeampaa, jos ei kuule anteeksipyyntöä.

Eläimet välittävät nonverbaalisti anteeksi annon. Ne osaavat katseellaan sen kertoa. Oheisessa kuvassa on esimerkki siitä.

Paul Boesen ajatus anteeksiannosta on mielestäni mietinnän arvoinen ajatus.

Forgiveness does not change the past, but it does enlarge the future. -Paul Boese

Italian kirjeenvaihtajan kuulumisia ??

The feeling is that nature is getting back its territory during this coronavirus. The signs are clearly coming from the behaviour of the animals in all Italy. We can also notice it in the sea Marina area, where we are living our lockdown. Sharks, verdesca are now swimming near the south Italian cost,  have been easily seen from the shores. Btw verdesca sharks are not dangerous, usually don’t attache man.

 

Swans are swimming in the Navigli channel, close to Milano center, where usually people have their loud evening movida.

Here in Trieste and Monfalcone it’s nowadays becoming normal to see dolphins from the shores. Small black swimming birds called fulica or follaghe are used to come close to our sailing boats. Near the shores deers are playing, running free on the grass fields without anybody disturbing them. An obvious consideration is that coronavirus lockdown has brought al least something good and healthy for nature and for us too.

 

Alberto

Italian kirjeenvaihtajan kuulumiset ??

More indications are coming out, how life will be once some restrictions will get removed. Unfortunately having Italy with different coronavirus situation areas, for example less critical in Sardinia island and more critical in Lombardia region, probably will cause a different opening moments of the lockdowns.

The outdoor activities opening looks still quite uncertain, as well as all the behaviour rules that will need it.

In Monfalcone Marina harbour lockdown life continues as usual, with warm spring temperatures rising and no bora wind blowing anymore . The good weather help the few guests of the Marina to work on their boats, painting the hulls, waxing the wooden parts and checking the engines, with the support of the few mechanicals allowed to work. Eastern is quite near and so some a small happening will be organised on Sunday.

Karanteeni elämää Suomessa

 

Vieraita odottaessa

 

Suomen karanteenikoti Etelä-Karjalassa toimii hyvin. Rutiineilla on iso merkitys karanteenissa. Normaalielämässä myös, mutta karanteenissa rutiinien merkitys korostuu. Aikaa on paljon ja miten kyse onkin sen rytmittämisestä. On syytä nousta aamulla sängystä ja illasta mennä takaisin nukkumaan. Ja kaikkea muuta mitä siinä välissä tapahtuukin. Karanteenielämään tottuu.

 

Parvekkeesta on tullut tärkeä paikka tässä karanteenissa. Hotellihuone karanteenissa Saksassa, tuli ikkunalaudasta iltapäivällä tärkeä paikka. Iltapäivä aurinko saapui ja auki olevista ikkunoista tunsi elämän lämmön kasvoilla. Kunnes klo18 tuli oveen koputus ja päivällinen saapui. 

 

Palataan siihen parvekkeeseen. Sisko perheineen tulee katsomaan minua karanteeniin. Tuntia aiemmin alan jo valmistautumaan tapahtumaan. Parvekkeen oven avaan jo puoli tuntia aiemmin, jos he tulevatkin etuajassa. Sitä alkaa odottamaan ja katsomaan, että tuleeko lapset sieltä jo pyörillä. 

 

Nyt ymmärrän taas paremmin vanhempia ihmisiä, ketkä odottavat kotona ikkunassa, että milloin heitä tullaan tervehtimään. Se on tärkeää, todella tärkeää. Jo kaksi viikkoa yksin ilman kenenkään kasvoja saa erakoitumisen tunteen. 

 

Täällä Suomessa karanteeni on löysempi. Ulkoilla saa, kunhan ei mene kenenkään lähelle. Päivisin on tullut tavaksi ottaa päiväunet. Ne ovat tulleet näköjään jäädäkseen. Saa nähdä kun töihin palaa, että miten sitä sitten taas tottuu ilman päiväunia. 

 

Tänään sain internetin toimimaan, mitä juhlaa. Puhelimessa on mukava jutella ja sosialisoitua. Siltä melkein kaksi pidempää puhelua päivässä alkaa olla maksimi. Huomaa, että vaikka elämä enemmän ja enemmän kulkeutuu digiversioon, niin silti oikean ja aidon kohtaamisen merkitys ei katoa. Ennemminkin sen tärkeys  korostuu ! Laatu korvaa määrän tässäkin asiassa.

 

 

Aamiainen – Colazione, osa 9

Aamiainen saapui tänään huomattavasti juhlavampana kuin muina päivinä. Onhan tämä viimeinen aamiainen tässä karanteenissa. Ja luulen, että tulee olemaan paras niistä. On ollut aikaa tässä miettiä aamiaisen merkitystä. Lehdistä ja internetistä voi lukea toinen toistaan parempia vaihtoehtoja, millainen on oikeanlainen aamiainen. Onko se päivän tärkein ateria vai ei? Ja pitääkö syödä paljon vai vähän hiilihydraatteja vai pitäisikö painottaa enemmän proteiineihin jne. Niin monta kirjoitusta, niin monta ajatusta. 

Ranskassa me nautimme italialaisen kevyen aamiaisen (colazione), joka on hyvin makea ja nopea. Jugurtti ja banaani kuuluivat itselläni aamiaiseen ennen Willy-koiran kanssa lenkille lähtöä. Lenkin jälkeen oli vuorossa toinen kattaus, johon koostui ranskalaisella herkulla. Yleensä se on vähemmän makea eli croissant, tai ainakin meillä oli. Italian puolella se on yleisimmin makea cornetto. Kahvi tuli tarjoiltuna, ensin cappuccino ja hieman myöhemmin espresso. Kuljetin kyllä Suomesta puuropaketin itselleni, mutta paketti oli aika pian tyhjä. Suomessa aamupalani koostuu pääsääntöisesti puurosta ja itse kerätyistä syksyn sadon marjoista. 

Alberto juo vain ja ainoastaan espressokahvia. Hänen mielestään parasta espressoa saa vain Italian puolelta. Kävimme välillä Chamonixista Italian puolella kahvin hakumatkalla. Karanteenin alettua Italiassa haasteeksi koitui tämä kahvi. Sillä meillä juuri sopivasti loppui kahvi, ja sehän oli katastrofi. Itse kyllä pärjään ilman kahvia. Helsingin kotona en juo kahvia kuin viikonloppuaamuisin. Chamonixista löysimme onneksi mutterikahvipannun, ja se kelpasi tässä pahenevassa muutoksien myllerryksessä. On suurempiakin asioita murehtia. 

Nyt tänään täällä Lyypekissä nautin täysillä kaikesta mitä tähän aamiaiseen kuuluu. Vapaus kutsuu hetken päästä tästä karanteenista. Upea fiilis siitä, odotan jo innolla!

Hyvää kotimatkaa meille!

Viimeinen yö karanteenissa, osa 8

Kahden viikon karanteeni häämöttää loppuaan. Huomenna pääsemme vapauteen. Meitähän on täällä kolme oireetonta negatiivista jäljellä.

Kirje Pormestarilta ja terveysviranomaisilta oli tiukkaa ja selkeää tekstiä. Kirje ei jättänyt epäselväksi mitä pitää ja saa tehdä, ja mitä ei. Se kertoi kovaa faktaa ja myös ohjeita karanteeniin. Pääpiirteittäin oleelliset asiat tulivat kirjeessä ilmi seuraavanlaisesti:

“Yhden henkilön eristys on kevyin keino. Mittaa lämpö 2xpvä:ssä ja kirjoita se muistiin. Karanteenista poistuminen aiheuttaa sakkorangaistuksen lisäksi välittömän vankeusrangaistuksen (max 5vuotta vankeutta). Vapaus koittaa 31.3.2020, ehtona tietenkin oireettomuus. Karateeniajan päättyessä, maasta on poistuttava välittömästi.”

Keskiviikko yöllä eli ensi yönä lähtee laiva kohti Suomea ja toivottavasti olemme siinä kyydissä. Meinasimme käydä ulkoilemassa huomenna sekä samalla ostamassa eväät laivan hyttiin, sillä laivassa meillä jatkuu omaehtoinen karanteeni. Suomessa sitten jatkuu virallinen kahden viikon karanteeni yksin.

 

Saksa kieltää yli kahden ihmisen tapaamiset, joten ryhmässä ei saa liikkua. Täytyy kulkea ulkona kaukana toisistamme ettei meitä vahingossakaan luokitella ryhmäksi. Sääntöjen rikkomisesta voi seurata jopa 25 000 euron sakkorangaistus.

Hotellipalveluun tottuu kyllä todella helposti. Laitostuu, niin kuin sairaalassa sanotaan. Ruoka tulee valmiina oven taakse samoina kellonaikoina. Muuten arki rullaa omalla painollaan. Edeltävänä päivänä tykkään suunnitella ja kirjoittaa ylös seuraavan päivän ohjelman. Se rytmittää mukavasti päivän ja tekee karanteeniarjen hotellihuoneessa helpommaksi.

Ohessa kuvia hotellikaranteenista. Kuvien perustella voi saada pintaleikkauksen, mitä tapahtui kahden viikon aikana! Ei elämä niin huonoa ole täällä karanteenissakaan 🙂

Markon synttäreitä vietetään käytävällä. Kynnyksen yli ei uskalla astua!

 

Saksan matkailua
Kaksi viikkoa putkeen karanteenissa samassa hotellihuoneessa muistuttaa elämän ihanasta vapaudesta..kun sinne huomenna päästään.

Lyypekki hiljenee! Hyvää viimeistä yötä.

Tuomio, osa 5
Chamonix hiihtovaelluksella

Tänäänkin paistoi aurinko, niin kuin on joka päivä paistanut. Voihan elämän kevät. Tämä elämän kevät tulee jäämään mieleen kaikilla. Se jää mieleen myös minulla.

Lankapuhelin soi taas. Tällä kertaa karanteenikaveri soitti toisesta huoneesta. Yleensä se on respan henkilökuntaa kysyäkseen, että onko kaikki hyvin ja tarvitsetko jotain. 

 

Asia oli lyhyt ja ytimekäs, eikä jäänyt epäselvyyttä. ”Positiivinen potilas” saa lähteä karanteenista 28.3. Me kolme oireetonta negatiivista saadaan irtautua karanteenista 31.3 jos ei ilmaannu oireita. Jos tulee oireita, niin aika siitä sitten pitenee.

 

Ohessa olevissa kuvissa samalla porukalla Markon ja Samin kanssa oltiin harrastamassa puuterilaskua Chamonixissa. Mont Blancin päällä oli pilvi, erinlainen sellainen, mutta ei se merkannut mitään.

 

hiihtovaellus Chamonix
Team Karanteeni vauhdissa – Aika ennen koronaa ja karanteenia

Aamulla paistoi pilvettömältä aurinko, iltapäivästä taivas oli kokonaan pilvessä ja illasta satoi vettä. Ensalle piti mennä laskemaan, viereinen kuru valittiin. Paljon muutakin laskettiin päivän aikana. Kukaan ei loukkaantunut, eikä jäänyt lumivyöryyn. Silloin ei olisi kukaan uskonut, että samalla porukalla 3 vko:n päästä ollaan Lyypekissä karanteenissa. Näiden kundien kanssa jaetut hetket jäävät muistiin, vaikka dementia iskisi!

 

Lyypekki hiljenee, 


ainakin hetkeksi

 

Italian kirjeenvaihtajan kuulumiset ??, osa 4

 

Italia ja karanteeni. Alberto ja Willy-koira pääsivät turvallisesti autolla kotikaupunkiinsa Triesteen tiistaina. Koti on onnekkaasti tällä hetkellä purjevene Purjevene, jolla oli tarkoitus kevään ja kesän ajan viedä asiakkaita purjehtimaan, kiipeilemään sekä vaeltamaan. Purjeveestä tuli nyt karanteeni koti  Onneksi puupurjeveneessä ei tekeminen lopu kesken, niin mieli pysyy virkeänä. Alberto ennätti kunnostaa venettä jo puolen vuoden ajan ennen talvikauden ja töiden alkamista vuorilla Ranskan Chamonixissa.

Paikallinen Bora-tuuli oli valvottanut aiempana yönä ja veneiden köysiä oli yön aikana saanut käydä kiristämässä. Varhain aamulla myös muiden veneet tarvitsivat huolenpitoa, sillä ne alkoivat hankaamaan laituria vasten. Satamavahdin kanssa he lähtivät yhdessä kiristämään köysiä. He kulkivat kiireellä veneestä toiseen ja Willy innokkaana sekä leikkisänä oli tietenkin seurannut mukana tapahtuman kulkua, kun kaksi miestä hyppivät veneestä toiseen. Koiran korvalehdet ja häntä oli ollut tuulen vaikutuksesta kuin lentoon lähdössä, mutta onneksi Willy on tottunut tuuleen, sillä onhan hän syntynyt ja elänyt lapsuuden Boran kanssa. Bora-tuuli oli puhaltanut yöllä parhaimillaan yli 50 solmua eli lähes 100 km/h.

Satama-alue toimii mainiosti heillä karanteenialueena. Satamassa on portit suljettu ja ainoastaan satamavahti on paikalla. Satamaan ei ole kenelläkään asiaa. Willy pääsee vapaasti liikkumaan ja sataman sisällä voi vaikka jousta ympyrää, jos lenkille kaipaa. Hyvän paikan ovat valinneet kodikseen.

Willy vartioi päivisin pääsääntöisesti laiturin päässä. Se ilmoittaa heti, jos joku saapuu tontille, esimerkiksi poliisi tekemään tarkistuksia. Olen kieltänyt, että Willyä ei saa päästää vapaana poliisien luokse. Italiassa poliisitkin riisuvat hetkeksi oman virkaroolinsa, kun näkevät koiran iloisesti heiluttavan häntää. Willyn hellyttävien silmien tapittava katse kerjää rapsutuksia. Poliisitkin heltyvät usein silittämään ja rapsuttamaan pehmeää turkkia. Ja se ei ole tässä hetkessä nyt hyvä asia, kun etäisyyttä on pidettävä ja kanssakäymistä ei saa olla.

Eilen aamuyöstä oli ollut voimakas maanjäristys Kroatiassa. Se on koskettanut myös Sloveniaa ja Italian itäosaa juuri siellä missä Trieste sijaitsee. Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 5,3 magnitudia. Purjeveneessä maanjäristystä ei ollut huomannut.

Italiassa eletään toivon varassa. Koronavirukseen on kuollut enemmän ihmisiä kuin missään muussa maassa Euroopassa. Bergamon sairaalan sydänlääkäri varoittaakin myös muita maita Italian ulkopuolella viruksen tappavuudesta. Hän sanoo painokkaasti, että ainoa tapa pysäyttää virus on pestä käsiä, pysyä kotona ja olla tapaamatta ketään. Arki on on kadonnut sairaaloissa. Kaikki lääkärit tekevät kaikkea, ja kaikkeen liittyy covid-19. Tänä iltana tulleen tiedon mukaan päivässä kuolleiden määrä on kääntynyt laskuun. Taruntojen lisääntymisen vähentymistä toivotaan myös nyt toden teolla.

Rajoitukset taas tiukentuvat huomenna. Kaikki teollinen toiminta keskeytetään lukuunottamatta yhteiskunnalle välttämätöntä toimintaa. Tuntuu hurjalle, kun koko maailma on sodassa vastaan virusta.

Kaikkea parasta ja voimia kaikille jaksamiseen tämän hämmennyksen keskellä 

Karanteeni ja uudet maisemat, osa 3

Hotellihuoneen puhelin soi perjantai-illasta klo 23. Linjan toisesta päästä kuului mieshenkilön ääni, joka kertoi että laboratoriovastaukset ovat saapuneet:” Huoneessa nro 309 vastaus on positiivinen. Muiden huoneiden vastaukset ovat negatiivisia”. Mies puhui englantia. Meillä oli yhteinen jaettu huone oireettomien kanssa ja nyt tuli hieman kiireempi pakkaus kuin Chamonixista lähtiessä, sillä sain 5min aikaa vaihtaa huonetta, vaikka olimmekin negatiivisia.


Aika hiljaiseksi veti, eikä uni tullut heti. Maanantaina selviää karanteenin pituus, ainakin alustavasti. Jokaisella on oma eristyshuone. Ruokakärryn äänen lähestyessä tietää jo, että kohta oveen koputetaan. Välillä näkyy oven alaosan pienen aukon kautta vain liikkuva varjo, joka pysähtyy hetkeksi, koputtaa oveen ja palaa takaisin sinne mistä on tullutkin. Silloin yleensä tulee vettä tai muita tuotteita. Koputuksen jälkeen osaan jo reagoida heti ja kiittää kohteliaasti saksan kielellä danke schön. Hetki pitää odottaa, sitten oven voi avata ja siirtää ruokakärryn tai tavarat sisään huoneeseen. Ovi suljetaan välittömästi kiinni.


Aamujumppa suoritettu ja aamupala on nautittu. Taustalla televisiossa pyörii maantiepyöräilyä, mikä antaa mukavaa vaihtelua jatkuvan uutistsunamin rinnalle. Nyrkkipyykkiä on pesty, sillä mukana on kaksi paitaa, joita vaihtelen päivittäin. Tässä kaikki mitä tänään on tapahtunut.


Nyt siirryn opintojen ääreen ennen ruokakärryn äänien saapumista. Iltapäivästä on työasioiden vuoro.


Välittäkää toisistanne ja arvostakaa yhteistä karanteeni aikaa läheisten kesken, kenellä siihen on mahdollisuus. Hyvää viikonloppua kaikille!


Lyypekki hiljenee, niin myös minä.

 

Travemunde ja matkan pysähtyminen, osa 2

Ohessa jatko-osa aiemmasta kertomuksestani maailma myllerryksessä. Taustatietoa hieman vielä lähtötunnelmista ja sitten palataan matkalle, joka oli alkanut jo edellisessä kirjoituksessani.

 

Kun Italian tilanne oli mennyt huonommaksi päivä päivältä ja meillä oli vahvat epäilyt, että Ranskan tilanne eskaloituu samaan tilanteeseen hyvinkin pian. Minulla oli jo lennot varattu kotimaahan hieman myöhemmäksi ajankohdaksi ja päätin siirtää paluulentoa Suomeen mahdollisimman pikaisesti epävakaan tilanteen vuoksi. Se koitui haastavaksi, sillä oli mahdotonta päästä Finnairin asiakaspalveluun läpi. Koiramme Willy oli tulossa mukaan, joten lipun vaihto vaatii silloin asiakaspalveluun suoran yhteyden, eikä netin kautta varauksen siirtäminen tai varaaminen onnistu. Ja omaa lippuakaan ei ollut mahdollista siirtää netin kautta aiemmaksi. Useamman päivän ja monien tuntien jonotuksen jälkeen asiakaspalveluun ja kaikkien mahdollisten yhteydenotto kanavien yrittämisen jälkeen totesin että on mahdotonta saada asiakaspalveluun yhteyttä.

Ostin uudet lennot itselleni ja teimme päätöksen että Alberto ja Willy lähtevät omaan kotimaahansa Italian puolelle ennen kuin Ranskan raja suljetaan. Ja minä lähden yksin Suomeen. Emme halunneet jäädä Ranskaan, sillä rajojen sulkemisen jälkeen karanteenia ennustettiin huhujen mukaan olevan ainakin 45 päivää. Se on pitkä aika ilman läheisiä ja omia perheitä, jos vaikka joku heistä sairastuu. Tai jos itse sairastutaan, niin kaikki on helpompaa omalla kielellä omassa kotimaassa. Karanteenin pituutta ei pysty kukaan aavistamaan etukäteen ja se voi olla vaikka ensi kesään, mistä kukaan sitä tietää. Itse en päässyt suomalaisena Italian rajan yli, joten ei ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin yrittää jollakin tapaa päästä Suomeen. Ulkoministeriö kehoitti myös Suomalaisia saapumaan pikaisesti takaisin kotimaahan.

Maanantaina oli ilmestynyt ilmoitus Finnairin omalle varaussivulleni, että lento on peruutettu. Illasta tuli Ranskan Presidentti Macronin puhe televisiosta. Ranskan rajat suljetaan seuraavanaa päivänä klo 12. Siltä istumalta soitin suomalaisille ystävilleni, että mitä he meinaavat tehdä. Ystäväni kertoivat, että aloittivat jo pakkaamisen ja autoon mahtuu, jos haluaa lähteä mukaan. Pikainen pakkaus ja tunti siitä istuimme matkalla kohti kotimaatamme. Alberto pakkasi myös omaisuutensa autoon ja lähti kiireesti Willyn kanssa rajan yli Italiaan ennen kuin tunneli keretään sulkemaan. Ajoimme yön yli yhtä matkaa kohti Saksan rajaa. Valitsimme reitiksi Belgian kautta, sillä siellä oli vielä raja auki. Itävallasta, Sveitsistä ja Ranskasta ei Saksaan enää päässyt. Saksan rajan ylitettyä matkamme jatkui kohti Travemundea ja lauttarantaa.

Matkan aikana yhdellä meistä alkoi yskä ja hän matkusti onneksemme omassa autossaan yksin. Travemunden satamaan saapuessa hänellä oli vointi huonontunut ja kuumeen mitattuaan totesimme, että tilanne ei näytä hyvälle. Laivaan emme voineet mennä muita tartuttamaan, joten ilmoitimme laivayhtiölle ja viranomaisille asiasta. Kaikki meidän autot eristettiin parkkipaikalle omalle alueelle. Poliisit saapuivat paikalle tunnin päästä ja alkoivat selvittämään tilannetta. Viranomaiset ottivat lääkäreihin yhteyttä ja mahdollisuutta korona-testin ottamiseen. Lääkärit eivät suostuneet ottamaan testiä, sillä kuulemma Ranska ei ole korkean riskin alue. Maailman terveysjärjestö oli aiemmin 11.3.2020 julistanut kaikki alueet pandemiaksi, joten tiesimme, ettei rajoituksia enää ole, vaan kaikki maat olivat riskialueita. Tärkeää oli kuitenkin, että korona-testi otettaisiin mahdollisimman pian, sillä emme pysty lähtemään maasta, ennen kuin testitulos on todettu negatiiviseksi.

Odotimme useamman tunnin ja lopulta meille tuli tieto, että olemme vapaita jatkamaan matkaa. Lääkäri totesi meidät koronan suhteen riskittömiksi. Soitimme ulkoministeriön hätäpalvelu nro:oon. Ulkoministeriöstä vastattiin, että olemme altistuneita koronavirukselle ja Saksan viranomaiset ovat velvollisia järjestämään karanteenin ja yöpaikan meille. Ulkoministeriö kehoitti, että yrittäisimme päästä laivaan ja eristykseen siellä. Se oli myös Saksan viranomaisten vahva suositus ja auttoivat meitä ottamalla yhteyttä suoraan laivan kapteeniin sekä laivan henkilökuntaan. Yritimme ulkoministeriön kehoituksesta myös itse eri yhteyksien kautta järjestää laivaan pääsy eristyksellä. Asiasta keskusteltiin vielä suoraan kapteenin kanssa, kun saimme puhelinyhteyden järjestettyä suoraan kapteenille.

Laivaan me ei koskaan päästy. Kapteeni ei suostunut ottamaan myöskään meitä oireettomia karanteeniin laivaan, sillä olimmehan me olleet tekemisissä mahdollisen koronaviruksen kantajan kanssa. Ymmärrän sen hyvin ja ei olisi tullut mieleenkään yrittää mennä laivaan ilmoittamatta asiasta. Travemunden ja Suomen välinen linja on ehdottoman tärkeä Suomelle rahdin suhteen.

Virkavalta lähti myöhään illasta ja me jäimme parkkipaikalla. Majoitusta he eivät pystyneet järjestämään, sillä kaikki hotellit ovat kokonaan suljettu turisteilta koronaviruksen vuoksi. Viranomaiset antoivat meille vapaan liikkumisluvan ilman karanteenia. Mietimme mitä voimme tehdä tässä tilanteessa ja he totesivatkin, että jos meinaatte mennä Tanskan rajan yli, niin on parempi olla kertomatta, että yksi meistä oli sairastunut. Meille se oli selvää, että emme voineet lähteä jatkamaan matkaa mahdollisina taudin tartuttajina. Matkan varrella on rajatarkastuksia ja bensa-asemilla on pysähdyttävä jne. Ja olihan meillä yksi kuumeessa, jolloin matkanteko voi olla hyvinkin haastavaa. Suomen puolelle pääsy vaatii myös sen, että meidän pitäisi ottaa silti laivamatka tai kiertää Haaparannan kautta Suomen puolelle, jolloin matka on pitkä.

Aloimme itse selvittämään tilannetta. Kylmissä, tavaraa täynnä olevissa autoissa majoitus oli haastavaa, vaikka makuupussit olikin mukana. Muut majoitusvaihtoehdot mm. air bnb olivat poissuljettuja, sillä kello oli lähempänä puolta yötä. Muutenkaan se ei ollut vaihtoehto tässä tilanteessa mennä yksityisiin asuntoihin karanteeniin. Pääsimme kirjautumaan netin kautta hotelliin. Työmatkalaiset olivat sallittuja majoittumaan hotellissa ja työmatkallahan minä olinkin. Järjestimme oman karanteenin omalla kustannuksella ja päätimme, että heti aamulla suurlähetystön avauduttua soitamme ja kerromme eristyksestämme.

Aamun valjetessa soitimme Saksan – Suomen suurlähetystöön Berliiniin. Sieltä oltiin kovin hämillään ja harmissaan viranomaisten sekä lääkärien toiminnasta, sillä heidän olisi pitänyt järjestää meille yöllä karanteenipaikka. Suomen ulkoministeriö antoi ohjeita, mutta eivät pystyneet vaikuttamaan tilanteeseen, sillä Saksan lain mukaan mennään. Suurlähetystö otti asian vakavasti ja alkoi heti selvittämään asiaa. Saimme yhteystiedot Lyypekin kunniakonsulille, joka auttoi meitä asioiden hoidossa. Hän järjesti meille lääkärin ottamaan koronavirus-testin saman päivän aikana. Terveysviranomaiset ottivat yhteyttä myös hotelliin ja antoivat ehdottoman poistumiskiellon hotellihuoneista.

Toivotaan ettei kukaan muu meistä enää sairastu. Olimmehan koko matkan erillään ja myös ennen matkan alkamista. Tänään myöhään illasta saamme testitulokset ja sitten selviää miten tilanne etenee. Jos testitulokset ovat negatiiviset kaikilla, niin päästään jatkamaan matkaa laivalla Suomeen. Jos yhdelläkin on positiivinen testitulos, niin sitten todennäköisesti vähintään kahden viikon karanteeni odottaa täällä meitä. Tällä hetkellä karanteeni ja kustannukset ovat meidän itse maksettavissa. Jos kahden viikon karanteeni tulee, niin sitten on mielenkiintoista jääkö tämä itse maksettavaksi kokonaan. Kuluihin ei ainakaan vielä ole kukaan ilmoittautunut maksumieheksi eikä myöskään vakuutusyhtiö osallistu näihin talkoisiin.

Hotellikaranteeni on sujunut hyvin. Ja henkilökunta toimittaa meille ruoat oven ulkopuolelle. Hotellilla on hyvä nettiyhteys, niin saa opiskeltua ja tehtyä töitä sujuvasti. Päivisin tapaamme toisiamme hotellihuoneen ikkunasta ja Sami antaa meille jumppaohjeita ikkunan kautta. Aamupala on runsas ja herkullinen. Joten asiat voisi olla paljon huonomminkin meillä.

Odotellaan parhaillaan tuloksia ja ne pitäisi tulla aivan hetkenä minä hyvänä. Jännäksi menee. Toivottavasti tulokset ovat negatiivisia ja pääsemme jatkamaan matkaa kohti Suomea.

 

Maailma myllerryksessä, osa 1

 

Maailma myllerryksessä osa1


Ranskan 
Chamonixissa elämä oli vielä lauantaina koronaviruksesta huolimatta suhteellisen normaalia. Olimme Italiasta vain 11km pitkän Mont Blancin tunnelin toisella puolella. Kontrasti on suuri Italian ja Ranskan välillä.

 

Italian puolella kaikki hiihtokeskukset olivat olleet kiinni jo viikon päivät. Chamonixin hiihtokeskus oli normaalisti auki ja rinteessä näkyi rutkasti vielä laskettelijoita.

 

Katukuvassa ihmiset liikkuivat kaduilla, eivätkä käyttäneet maskeja. Ravintoloissa oli ihmisiä, hieman normaalia vähemmän kylläkin. Matkoja oli peruttu jo aika paljon, mutta paikan päällä olevilla elämä oli suhteellisen normaalia. Marketista wc-paperi oli kylläkin loppu ja pastahyllyt ammoittivat aikalailla tyhjyyttään. Varautuminen karanteeniin oli jo aloitettu myös Chamonixin kylässä.

 

Lauantai-illasta myöhään Ranska ilmoitti tiedotteessa kaikkien hiihtokeskuksien, palveluiden, tapahtumien ja putiikkien sulkemisesta. Hiihtokeskuksien vuokraamot olivat ainoastaan auki palautusta varten jo vuokratuista välineistä. Ruokakaupat ja apteekit saavat olla auki. Tilanne muuttui hyvin nopeasti.

 

Olimme seuranneet tilannetta jatkuvasti television ja internetin välityksellä ja tämä ei tullut meille yllätyksenä, sillä Italiassahan oli ollut jo hyvin pitkään tiukat toimenpiteet.

 

Sunnuntaina hiihtokeskuksen parkkipaikka oli täynnä autoja. Hissit olivat sulkeutuneet lopullisesti tämän kauden ajaksi. Ihmiset kulkivat porukoilla pitkin rinnettä ja vuoristoa, osa kulki lumikengillä ylös ja osa suksilla skinnaten. Kylässä ihmiset viettivät aikaa huolettomasti ja marketit olivat tupaten täynnä ihmisiä ostamassa kaikkia mahdollisia arkielämän tuotteita. Me pysyteltiin tiukasti omissa oloissamme. Vain ja ainoastaan autolla poikkesimme pienemmässä marketissa ostamassa välttämättömät tuotteet. Ihmiset eivät selvästikään vielä osanneet ajatella miten nopeasti asiat muuttuvat ja etenevät. Karanteeni alkoi Chamonixin laaksossa.

 

Maanantaina Chamonix oli jo hiljentynyt ja ihmiset kaikkosivat, vaikka aurinko paistoi upeasti vuoren rinteille. Ihmiset koittivat saada matkoja siirrettyä pikaisesti ja lentoyhtiöihin oli vaikea päästä läpi minkäänlaisilla yhteydenotoilla. Eläinlääkärissä oli ulkona jonottavia ihmisiä koirien kanssa, että saavat pikaisesti tarvittavat lääkitykset eläimille kotimatkaa ajatellen. Yksi ihminen ja eläin kerrallaan sisään ja hyvinkin pikaisesti ulos. Naapuritaloista autot ovat kadonneet ja metsäreiteillä näkyy harvakseltaan muita ulkoilijoita.

 

Maanantaina julkaistiin myös ulkona liikkumiskielto, joka käsitti ulkoilua vain ”kevyesti”. Rinteessä oleskelu kiellettiin mm. loukkaantumisriskin vuoksi. Sairaaloissa on jo riittävästi mietittävää, miten selvitään hoidettavista potilaista tulevaisuudessa.

 

Maanantaina illasta Ranskan Presidentti Macron toi puheessaan esille ulkona liikkumiskiellon. Ruokakaupat ja apteekit pysyvät auki ja sinne on syytä mennä vain itsekseen eikä isommalla porukalla yhdessä. Hän puhui myös, miten sosiaalinen etääntyminen ei tarkoita sosiaalista eristäytymistä. Soittakaa läheisillenne ja puhukaa heidän kanssa vaikka ette pysty tapaamaan heitä.

 

Macron ilmoitti, että Ranskan rajat suljetaan seuraavana päivänä eli tiistaina klo 12. Viimeistään nyt ihmiset heräsivät ajatukseen, että on välittömästi lähdettävä Chamonixin aavekylästä kotimaahan, jos meinaa keretä rajan yli ennen niiden sulkemista. Moni raja oli jo suljettu ja Suomeen pääsy alkoi olla todella haastavaa. Lentoyhtiöt peruuttavat toinen toistaan peräkkäin lentoja ja varmuutta ei enää ollut mistään. Karanteeni sanottiin kestävän 15 pvä. Kukaan ei varmastikaan todellisuudessa tiedä miten pitkään se jatkuu. Kaduilla aiemmin huhupuheet kertoivat karanteenin kestävän jopa 45pvä:ää.

 

Osa jäi Chamonixiin ja varsinkin ulkomaalaiset, jotka siellä asuvat säännöllisesti. Osa kausilaisista pakkasi pikaisesti tavarat ja toivoi, että pääsee vielä rajojen yli autoilla. Kaikki tapahtui kuin nopeutetulla filmillä, Chamonix hiljeni ja vuoret? jäivät illan hämärässä taakse.

 

 

Italian puolella karanteeni jatkuu ja lopusta ei ole tietoa. Tällä hetkellä italian uutisissa odotetaan vielä epidemian kasvua ja ensi viikon jälkeen odotetaan käännekohtaa epidemian kasvun suhteen väheneväksi. Karanteenin loppumista ennustetaan muutaman viikon päähän, mutta kukaan ei tiedä todellista vastausta.

 

 

Kadut ovat tyhjiä ja piazzat eli torit autioita. Liikkuminen on sallittua vain ja ainoastaan taskussa olevan printatun paperisen kulkuluvan kanssa. Italian kansakunnan kriisiä läheltä seuratessa tuntuu hurjalle. Kukaan ei pysty ennustamaan miten tästä selvitään. Italia ja sen karanteeni toimii, koska suurin osa italialaisista noudattaa sääntöä pysyä kotona.

 

 

He lähtevät ruokakauppaan ja töihin, kenelle sitten työnteko sallitaan kodin ulkopuolella. Italialaiset tekevät valtavia uhrauksia parhaillaan arkeen ja vapauteen. He taistelevat yhdessä kansakuntana yhteisen hyvän puolesta.

 

 

Maailma pyörii edelleen radallaan ja isoja muutoksia tapahtuu parhaillaan sekä osa muutoksista varmasti jää pysyviksi. Pahimmasta vaiheesta varmastikin päästään yli, vaikka kukaan sitä ei pysty ennustamaan miten pitkään se vie ja mitkä ovat seuraamukset.

 

Tällä hetkellä meistä jokainen joutuu luopumaan jostain tutusta toimintatavasta. Nyt on kuitenkin hyvä keskittyä pitämään huolta toisistamme sekä panostamalla epidemian tainnuttamiseen. Jokainen voi itse vaikuttaa omalla toiminnallaan ja vastuun kantamisella tässä tilanteessa.

 

 

Me olemme parhailllaan maata pitkin menossa kohti kotimaatamme. Matka on sujunut ongelmitta hyvien reittivalintojen ansiosta hyvässä porukassa ja hengessä.

 

 

Karanteeni Suomessa alkaa pian ja sitten on hyvin aikaa suunnitella kaikkia mahtavia luontoelämysmatkoja, joita tulemme toteuttamaan tulevana kesänä Saimaan alueella️ ja syksyllä Lapissa Inarin alueella.

 

 

Voimia kaikille ja pitäkää huolta toisistanne 

YHTEYSTIEDOT

Discover Saimaa

Y-tunnus 2497697-2

OTA YHTEYTTÄ
Anna nimesi.
Kirjoita viestisi.

VERKKOLASKUTUSOSOITE

Discover Saimaa

Y-tunnus: 2497697-2
E-laskuosoite 003724976972

E-laskujen välittäjätunnus OKOYFIHH

C/o Vuoksen Kalastuspuisto

Varpasaarenpolku 12

55120 Imatra

info@discoversaimaa.fi