Menu
Discover_saimaa_talvi

Talviuinti / Avantouinti

Talviuinnin on kovassa suosiossa nyt,  sillä ne hyvänolon tunteet ja terveysvaikutukset, jotka sen seurauksena syntyvät ovat huikeat. Avannossa käynti on mieltä ja kehoa virkistävä terveysliikuntalaji.

 

Talviuintikausi on onneksi pitkä ja kestää Suomessa arviolta lokakuun alusta aina toukokuuhun asti. Talviuinnilla tarkoitetaan yleensä uimista alle 10 asteisessa luonnonvedessä.

 

Talviuinnilla on tutkitusti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Säännöllisesti uivien perusverenpaine voi laskea merkittävästi, verenkierto ja kudosten aineenvaihdunta parantua sekä solujen vanheneminen hidastua.

 

Mielihyvän tunteen saa helposti jo pelkästään nopealla kastautumisella kylmään veteen. Talviuinti rauhoittaa ja maadoittaa mielen, lisää kehon vastustuskykyä ja vähentää stressiä sekä auttaa nivelkipuihin sekä parantaa unen laatua. 

 

Aloittaminen on vaivatonta ja varustehankinnat maltillisia. Käytännössä tarvitset vain uima-asun, pipon ja tossut, niin niillä pääset jo alkuun.

 

Veteen ei kannata mennä yksin ja sen vuoksi kaveri on hyvä olla matkassa mukana. Useimmissa uintipaikoissa on sen verran porukkaa, että vaikka yksin menisikin paikalle, niin seuraa löytyy ja aina kannattaa kysyä että lähtisikö joku samaan aikaan uimaan. Talviuintipaikoilla saat myös hyviä vinkkejä kokeneemmilta harrastajilta.

Tossut ovat hyvä hankinta ja varsinkin monessa paikassa ei ole lämmitettyä kulkumattoa. Tossut tai kengät ovat tärkeä valita niin, ettei niiden pohja ei luista. Neopreenisukkia voi käyttää myös talviuintitossujen sijaan. Neopreenisukkien kuuluu olla tiukat, jolloin ne pysyvät hyvin jalassa ja lämmittävätkin hiukan uidessa. Toiset käyttävät villasukkia. Täytyy vaan huolehtia, että sukat eivät ole liian liukkaat. Portaiden kädensijat voivat olla jäiset ja monet käyttävätkin neopreenihankoja.

 

Kulkureitti voi olla liukas säänmuutoksista johtuen ja hyvästä ylläpidosta huolimatta. Lämpömatolla tai polulla voi olla jäätä ja lunta, jolloin ne veden kanssa yhdessä voivat tehdä pinnasta vaarallisen liukkaan. Yleisin onnettomuusriski onkin liukastuminen kulkureitillä.

Päähineen pitäminen on tärkeää ja se ylläpitää talviuimarin lämpötasapainoa. Aina ei tarvitse ostaa uutta, vaan pipo tai uimalakkikin kelpaa vallan mainiosti. Päätä ei suositella kastetttavaksi, eikä veteen hyppääminen ole salittua. Ilman päähinettä uiminen sekä erityisesti pään kasteleminen kylmässä vedessä voivat johtaa elimistön alilämpöön. Kylmä vesi voi aiheuttaa päälle kiristyksen tunnetta ja muun muassa laukaista migreenikohtauksen.  

 

Talviuintipaikat ovat usein tuulisilla ja avarilla paikoilla, jolloin tuuli voimistaa pakkasen purevuutta sekä lisää lämmön haihtumista. Pään suojaaminen kylmältä ja viimalta on edellytys miellyttävälle uintikokemukselle.

 

Ensimmäisinä kertoina laskeudu kylmään veteen selkä edellä ja mene portaita/tikkaita pitkin rauhallisesti alas. Voit vedessä ollessasi pitää jalat portailla ja käsillä kiinni portaiden kädensijoista, jolloin pääset heti halutessasi pois vedestä, mikä rauhoittaa mieltä ja auttaa pitämään hengityksen rauhallisena. 

 

Totutellessasi kylmään veteen etsi sopiva hetki, jolloin voit varata portaat itsellesi. Uintipaikassa voi olla kahdet veteen vievät portaat, joista toisista mennään veteen ja toisista tullaan ylös. Noudata sovittua kulkusuuntaa uintiturvallisuuden ja sujuvuuden vuoksi.

 

Veteen laskeutuessasi hengitä suun kautta rauhallisesti ja pitkään ulos. Kylmä vesi voi ensimmäisillä kerroilla aiheuttaa hengen haukkomista sekä tuntua että hengitys  salvaantuu. Katsekontaktilla uimakaveriin on yleensä hengitystä rauhoittava vaikutus. Ei syytä huoleen, jos vesi tuntuu erittäin kylmältä, sykkeesi kiihtyy, sormiasi pistelee, tunnet huimausta tai jälkikäteen ilmestyy punaisia laikkuja ihollesi. Nämä reaktiot ja tuntemukset ovat normaaleja ja poistuvat kun nouset ylös vedestä.

Vedestä kannattaa nousta rauhallisesti ylös. Kylmässä vedessä ihon pintaosien ja lihasten verenkierto heikkenee. Vedestä noustettasi kietaisi ympärillesi pyyhe tai kylpytakki. Se estää veden haihtumista iholtasi ja suojaa tuulelta.

 

Anna ihon ja lihasten lämmetä ja verenkierron elpyä vähitellen. Lämmin suihku ja sauna auttavat kehoasi lämpenemään tasaisesti.

 

Juo vedessä käyntien välissä ja koko uinnin jälkeen vähintään pari lasillista haaleaa tai lämmintä juotavaa. Talviuinnin ja saunassa käynnin yhdistäminen lisää virtsaneritystä ja nesteen poistumista hengityksen ja hikoilun kautta. Kahvi ja tee eivät ole parhaita palautusjuomia, sillä ne lisäävät nesteen tarvetta. Ihmisen janontunne vähenee kylmässä, siksi on tärkeä tietoisesti juoda tarpeeksi.

 

Kylmässä vedessä uimisen jälkeen on tärkeää pukeutua lämpimästi, jotta kehon vilustuminen estyy.  Termospulloon voit pakata lämmintä juomaa, joka helpottaa palautumiseen. 

 

Talviuinti pakottaa elämään hetkessä ja mikäs sen parempaa täällä hektisessä maailmassa, että välillä pääsee kaikista ajatuksista ja kehon rasitustuntemuksista eroon.

 

Nautinnollisia hetkiä!

 

Talviuinti

 

Imatralla Vuoksen Kalastuspuistossa on talvisin keskiviikkoisin naisten sauna klo 16.30-20.30. Pääset pulahtamaan Vuoksen raikkaaseen veteen sekä rentoutumaan maakaasukiukaan lempeisiin löylyihin. Tervemenoa!

NAISTEN SAUNA JATKUU kevätkausi 2023

Myös muita yleisiä saunoja löytyy Imatralta sekä Saimaan alueelta, muun muassa Tuplakasilla on Hossukan Helmessä yksityissauna sekä myös viikottaiset yleiset saunavuorot.

https://tuplakasi-action.fi

YHTEYSTIEDOT

Discover Saimaa

Y-tunnus 2497697-2

OTA YHTEYTTÄ
Anna nimesi.
Kirjoita viestisi.

VERKKOLASKUTUSOSOITE

Discover Saimaa

Y-tunnus: 2497697-2
E-laskuosoite 003724976972

E-laskujen välittäjätunnus OKOYFIHH

C/o Vuoksen Kalastuspuisto

Varpasaarenpolku 12

55120 Imatra

info@discoversaimaa.fi