Menu
Discover_saimaa_talvi

Travemunde ja matkan pysähtyminen, osa 2

Ohessa jatko-osa aiemmasta kertomuksestani maailma myllerryksessä. Taustatietoa hieman vielä lähtötunnelmista ja sitten palataan matkalle, joka oli alkanut jo edellisessä kirjoituksessani.

 

Kun Italian tilanne oli mennyt huonommaksi päivä päivältä ja meillä oli vahvat epäilyt, että Ranskan tilanne eskaloituu samaan tilanteeseen hyvinkin pian. Minulla oli jo lennot varattu kotimaahan hieman myöhemmäksi ajankohdaksi ja päätin siirtää paluulentoa Suomeen mahdollisimman pikaisesti epävakaan tilanteen vuoksi. Se koitui haastavaksi, sillä oli mahdotonta päästä Finnairin asiakaspalveluun läpi. Koiramme Willy oli tulossa mukaan, joten lipun vaihto vaatii silloin asiakaspalveluun suoran yhteyden, eikä netin kautta varauksen siirtäminen tai varaaminen onnistu. Ja omaa lippuakaan ei ollut mahdollista siirtää netin kautta aiemmaksi. Useamman päivän ja monien tuntien jonotuksen jälkeen asiakaspalveluun ja kaikkien mahdollisten yhteydenotto kanavien yrittämisen jälkeen totesin että on mahdotonta saada asiakaspalveluun yhteyttä.

Ostin uudet lennot itselleni ja teimme päätöksen että Alberto ja Willy lähtevät omaan kotimaahansa Italian puolelle ennen kuin Ranskan raja suljetaan. Ja minä lähden yksin Suomeen. Emme halunneet jäädä Ranskaan, sillä rajojen sulkemisen jälkeen karanteenia ennustettiin huhujen mukaan olevan ainakin 45 päivää. Se on pitkä aika ilman läheisiä ja omia perheitä, jos vaikka joku heistä sairastuu. Tai jos itse sairastutaan, niin kaikki on helpompaa omalla kielellä omassa kotimaassa. Karanteenin pituutta ei pysty kukaan aavistamaan etukäteen ja se voi olla vaikka ensi kesään, mistä kukaan sitä tietää. Itse en päässyt suomalaisena Italian rajan yli, joten ei ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin yrittää jollakin tapaa päästä Suomeen. Ulkoministeriö kehoitti myös Suomalaisia saapumaan pikaisesti takaisin kotimaahan.

Maanantaina oli ilmestynyt ilmoitus Finnairin omalle varaussivulleni, että lento on peruutettu. Illasta tuli Ranskan Presidentti Macronin puhe televisiosta. Ranskan rajat suljetaan seuraavanaa päivänä klo 12. Siltä istumalta soitin suomalaisille ystävilleni, että mitä he meinaavat tehdä. Ystäväni kertoivat, että aloittivat jo pakkaamisen ja autoon mahtuu, jos haluaa lähteä mukaan. Pikainen pakkaus ja tunti siitä istuimme matkalla kohti kotimaatamme. Alberto pakkasi myös omaisuutensa autoon ja lähti kiireesti Willyn kanssa rajan yli Italiaan ennen kuin tunneli keretään sulkemaan. Ajoimme yön yli yhtä matkaa kohti Saksan rajaa. Valitsimme reitiksi Belgian kautta, sillä siellä oli vielä raja auki. Itävallasta, Sveitsistä ja Ranskasta ei Saksaan enää päässyt. Saksan rajan ylitettyä matkamme jatkui kohti Travemundea ja lauttarantaa.

Matkan aikana yhdellä meistä alkoi yskä ja hän matkusti onneksemme omassa autossaan yksin. Travemunden satamaan saapuessa hänellä oli vointi huonontunut ja kuumeen mitattuaan totesimme, että tilanne ei näytä hyvälle. Laivaan emme voineet mennä muita tartuttamaan, joten ilmoitimme laivayhtiölle ja viranomaisille asiasta. Kaikki meidän autot eristettiin parkkipaikalle omalle alueelle. Poliisit saapuivat paikalle tunnin päästä ja alkoivat selvittämään tilannetta. Viranomaiset ottivat lääkäreihin yhteyttä ja mahdollisuutta korona-testin ottamiseen. Lääkärit eivät suostuneet ottamaan testiä, sillä kuulemma Ranska ei ole korkean riskin alue. Maailman terveysjärjestö oli aiemmin 11.3.2020 julistanut kaikki alueet pandemiaksi, joten tiesimme, ettei rajoituksia enää ole, vaan kaikki maat olivat riskialueita. Tärkeää oli kuitenkin, että korona-testi otettaisiin mahdollisimman pian, sillä emme pysty lähtemään maasta, ennen kuin testitulos on todettu negatiiviseksi.

Odotimme useamman tunnin ja lopulta meille tuli tieto, että olemme vapaita jatkamaan matkaa. Lääkäri totesi meidät koronan suhteen riskittömiksi. Soitimme ulkoministeriön hätäpalvelu nro:oon. Ulkoministeriöstä vastattiin, että olemme altistuneita koronavirukselle ja Saksan viranomaiset ovat velvollisia järjestämään karanteenin ja yöpaikan meille. Ulkoministeriö kehoitti, että yrittäisimme päästä laivaan ja eristykseen siellä. Se oli myös Saksan viranomaisten vahva suositus ja auttoivat meitä ottamalla yhteyttä suoraan laivan kapteeniin sekä laivan henkilökuntaan. Yritimme ulkoministeriön kehoituksesta myös itse eri yhteyksien kautta järjestää laivaan pääsy eristyksellä. Asiasta keskusteltiin vielä suoraan kapteenin kanssa, kun saimme puhelinyhteyden järjestettyä suoraan kapteenille.

Laivaan me ei koskaan päästy. Kapteeni ei suostunut ottamaan myöskään meitä oireettomia karanteeniin laivaan, sillä olimmehan me olleet tekemisissä mahdollisen koronaviruksen kantajan kanssa. Ymmärrän sen hyvin ja ei olisi tullut mieleenkään yrittää mennä laivaan ilmoittamatta asiasta. Travemunden ja Suomen välinen linja on ehdottoman tärkeä Suomelle rahdin suhteen.

Virkavalta lähti myöhään illasta ja me jäimme parkkipaikalla. Majoitusta he eivät pystyneet järjestämään, sillä kaikki hotellit ovat kokonaan suljettu turisteilta koronaviruksen vuoksi. Viranomaiset antoivat meille vapaan liikkumisluvan ilman karanteenia. Mietimme mitä voimme tehdä tässä tilanteessa ja he totesivatkin, että jos meinaatte mennä Tanskan rajan yli, niin on parempi olla kertomatta, että yksi meistä oli sairastunut. Meille se oli selvää, että emme voineet lähteä jatkamaan matkaa mahdollisina taudin tartuttajina. Matkan varrella on rajatarkastuksia ja bensa-asemilla on pysähdyttävä jne. Ja olihan meillä yksi kuumeessa, jolloin matkanteko voi olla hyvinkin haastavaa. Suomen puolelle pääsy vaatii myös sen, että meidän pitäisi ottaa silti laivamatka tai kiertää Haaparannan kautta Suomen puolelle, jolloin matka on pitkä.

Aloimme itse selvittämään tilannetta. Kylmissä, tavaraa täynnä olevissa autoissa majoitus oli haastavaa, vaikka makuupussit olikin mukana. Muut majoitusvaihtoehdot mm. air bnb olivat poissuljettuja, sillä kello oli lähempänä puolta yötä. Muutenkaan se ei ollut vaihtoehto tässä tilanteessa mennä yksityisiin asuntoihin karanteeniin. Pääsimme kirjautumaan netin kautta hotelliin. Työmatkalaiset olivat sallittuja majoittumaan hotellissa ja työmatkallahan minä olinkin. Järjestimme oman karanteenin omalla kustannuksella ja päätimme, että heti aamulla suurlähetystön avauduttua soitamme ja kerromme eristyksestämme.

Aamun valjetessa soitimme Saksan – Suomen suurlähetystöön Berliiniin. Sieltä oltiin kovin hämillään ja harmissaan viranomaisten sekä lääkärien toiminnasta, sillä heidän olisi pitänyt järjestää meille yöllä karanteenipaikka. Suomen ulkoministeriö antoi ohjeita, mutta eivät pystyneet vaikuttamaan tilanteeseen, sillä Saksan lain mukaan mennään. Suurlähetystö otti asian vakavasti ja alkoi heti selvittämään asiaa. Saimme yhteystiedot Lyypekin kunniakonsulille, joka auttoi meitä asioiden hoidossa. Hän järjesti meille lääkärin ottamaan koronavirus-testin saman päivän aikana. Terveysviranomaiset ottivat yhteyttä myös hotelliin ja antoivat ehdottoman poistumiskiellon hotellihuoneista.

Toivotaan ettei kukaan muu meistä enää sairastu. Olimmehan koko matkan erillään ja myös ennen matkan alkamista. Tänään myöhään illasta saamme testitulokset ja sitten selviää miten tilanne etenee. Jos testitulokset ovat negatiiviset kaikilla, niin päästään jatkamaan matkaa laivalla Suomeen. Jos yhdelläkin on positiivinen testitulos, niin sitten todennäköisesti vähintään kahden viikon karanteeni odottaa täällä meitä. Tällä hetkellä karanteeni ja kustannukset ovat meidän itse maksettavissa. Jos kahden viikon karanteeni tulee, niin sitten on mielenkiintoista jääkö tämä itse maksettavaksi kokonaan. Kuluihin ei ainakaan vielä ole kukaan ilmoittautunut maksumieheksi eikä myöskään vakuutusyhtiö osallistu näihin talkoisiin.

Hotellikaranteeni on sujunut hyvin. Ja henkilökunta toimittaa meille ruoat oven ulkopuolelle. Hotellilla on hyvä nettiyhteys, niin saa opiskeltua ja tehtyä töitä sujuvasti. Päivisin tapaamme toisiamme hotellihuoneen ikkunasta ja Sami antaa meille jumppaohjeita ikkunan kautta. Aamupala on runsas ja herkullinen. Joten asiat voisi olla paljon huonomminkin meillä.

Odotellaan parhaillaan tuloksia ja ne pitäisi tulla aivan hetkenä minä hyvänä. Jännäksi menee. Toivottavasti tulokset ovat negatiivisia ja pääsemme jatkamaan matkaa kohti Suomea.

 

YHTEYSTIEDOT

Discover Saimaa

Y-tunnus 2497697-2

OTA YHTEYTTÄ
Anna nimesi.
Kirjoita viestisi.

VERKKOLASKUTUSOSOITE

Discover Saimaa

Y-tunnus: 2497697-2 
E-laskuosoite 003724976972

E-laskujen välittäjätunnus OKOYFIHH

 

C/o Vuoksen Kalastuspuisto

Varpasaarenpolku 12

55120 Imatra

info@discoversaimaa.fi