Jään kantokyky
Jään kestävyys lasketaan teräsjään mukaan. Teräsjää on lujaa yhtenäistä virheetöntä jäätä, joka syntyy suoraan vedestä. Teräsjää on suurikiteistä, kiinteää, sekä kirkasta. Teräsjäätä tulee olla vähintään 5 cm mielellään 10 cm, jotta se kestäisi aikuisen ihmisen. Moottorikelkka ja mönkijä vaativat vähintään 15 cm paksuisen jääkannen ja autoilla tulisi liikkua ainoastaan merkityillä jääteillä.
LUONTO muuttuu ja elää jatkuvasti ja se voi yllättää jäällä liikkujan, kokeneenkin sellaisen.
Samat jäät, jotka ovat vuosien varrella kantaneet, voivat seuraavana talvena pettää. Eilisen varmuus on tämän päivän arvoitus. Kun kävelet jään päällä, niin huomioi että jokainen talvi piirtää jäälle oman, ennalta-arvaamattoman tarinansa. Jää koettelee jokaista, eikä se suosi kokeneitakaan jäällä kulkijoita.
Varustaudu vajoamisen varalle
- Jokaisen jäillä liikkujan tärkein turvallisuusvaruste on kaulalla roikkuvat naskalit. Ilman naskaleita jäistä on hankalaa, jopa mahdotonta, päästä ylös.
- Matkapuhelin on syytä pakata vesitiiviiseen pussiin ja pitää se helposti ulottuvilla, jotta apua voi tarvittaessa hälyttää nopeasti.
- Reppu pakataan kelluttavaksi (vaihtovaatteet vesitiiviiksi esim. muovipussiin) ja sen on oltava napakasti vyötäröhihnalla kiinni. Takaisin kuiville kipuaminen on tällöin helpompaa.
- Kylmettyneen auttamiseksi ja omaksikin lämmikkeeksi kannattaa jäälle lähtiessä pakata reppuun kevyt hypotermiapussukka. Sinne voi pujahtaa tauon aikana viimalta suojaan ja lisäksi sillä voidaan estää avannosta autetun lisäjäähtyminen.
- Pillillä voi hälyttää apua. Sen ääni kuuluu huutoa kauemmaksi ja siihen jaksaa puhaltaa vielä silloinkin, kun voimat eivät enää riitä huutamiseen.
- Paljon jäillä liikkuvien erinomainen turvavaruste on kuivapuku. Kuivapuku pitää veden varaan joutuneen kuivana ja toimintakykyisenä pidempään. Hyvä aluspukeutuminen lisää puvun lämmöneristyskykyä.
- Kaveri on paras turvavaruste, liikuit sitten tutulla jäällä tai vieraalla alueella. Toinen voi hälyttää apua, vaikkei osaisi hätätilanteessa pelastaa. Ennen jäille lähtöä kannattaa myös kertoa lähimmäisille, mihin on menossa, jotta sinua tarvittaessa osataan kaivata.
- Jääsauvalla (metalipää) voit kulkiessa kokeilla jään kestävyyttä.
- Reppuun kiinnitetyllä heittoliinalla tai köydellä voi tarvittaessa auttaa kaveria.
Käy lukemassa mielenkiintoinen Järki Jäällä
Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry