Discover Saimaan Taru oli mukana keväällä 2021 Hiitolanjoelle suunnitteilla olevan historiapohjaisen reitistön koemelonnoissa. Kuljimme muinaista rajareittiä vaativasti ja vaiherikkaasti vedenjakajalle.
Tavoitteena oli kulkea ns. läntistä runkoreittiä koko matka eli Hiitolanjoki-Silamusjoki-Torsanjoki-Torsanjärvi-Sarajoki-Sarajärvi-Matkolampi-Loituma-Rako-oja-Haarikko-Saunalampi-Kumpulampi-Parsikkolampi-Ruokojärvi-Perälampare-Taivallampi-Särkilahti.
Matkan varrella oli monenmoisia maisemia kuusikoista rehevämpiin rantoihin, heinikkoisista majavahabitaateista karjan rantalaitumiksi ja viimein itse otuksen pesän ja padon jälkeen selkeämpään yläjuoksuun. Meloimme virtaa vastaan leveitä sekä hyvinki kapeita jokia.
Kapeat joet kiemurtelivat sen verran, että juuri ja juuri kajakki mahtui kääntymään joen mutkissa. Välillä menimme kirjaimellisesti maata pitkin useitakin kilometrejä. Onneksi Mikolla oli kärry mukana, joka helpotti metsätaipaleita.
Koko retkueemme sai osallistua erämelonnan erikoisreissulla enemmän tai vähemmän välttämättömään pahaan, kirveen, kassaran, retkisahan ja käsiparien komennukseen. Mutta näin matka taas jatkui, myös yksittäisten koivurunkojen yli kapuiltuamme!
Torsanvuori on niin ikään hyvin vanha rajavuori, joka on luultavasti jo Pähkinäsaaren rauhan (1323) rajapiste asiakirjassa mainitulla Torsajärvellä. Vuoren laella on yhä näkyvissä Uudenkaupungin rauhan (1721) rajalinjan kalliohakkaukset. Alempaa löytyy myös kalliomaalaus, joka tosin ei läiskämäisenä avaudu symboliikaltaan. Vuoren ympäristö teki jo vaikutuksen luontokartoittajaammekin, jonka mukaan se olisi selvää METSO-ohjelman ykkösluokkaa vanhoine kallionlakipetäjineen, juurakoineen ja maapuineen.
Käy lukemassa Tuuli Hakulisen tekemä artikkeli seikkailusta, joka kulki muinaiskarjalaisten kaukoreittiä pitkin vesiteitse . Tuuli on luonnonsuojeluliitosta ja on hankkeen koordinaattori.
? https://www.sll.fi/2021/07/02/kiehtovaa-extreme-melontaa-hiitolanjoella-ja-sen-latvavesilla/